Маса Огава

icon
Sofialive.bg

Според мнозина, посетили спектаклите на Ямато, музиката и представленията им са магични. И са прави, доколкото можеш да наречеш магия пулса на Земята и ритъма на сърцето, биещи в унисон. Вече неведнъж идвали у нас, Ямато са подготвили вдъхновяващ спектакъл за своята 20-годишнина, наречен философски "По пътя" или "Rojyoh". Дни преди шоуто им в Зала 1 на НДК ти представяме техните история и мисия, разказани от Маса Огава - лидер и артистичен директор на Ямато.

yamato1_1200

През тези 20 години сте изнесли над 2700 концерта в 52 страни на три континента. Как реагира публиката из различните континенти на вашата музика?
В момента до нашата 20-годишнина увеличихме броя на изявите си и дори вече са над 3000. Ние попиваме емоциите на публиката и винаги има какво да научим от нея. Както можете да си представите, реакциите във всяка страна са различни. Ние открихме, че всичко зависи от особеностите на народите. Преди да разберем това, бяхме много изненадани, защото винаги сме играли едно и също представление, но ефектът в чужбина е бил различен. Мина време, докато осмислим този феномен. Във всеки случай, това е много интересно, защото хората ни подтикват да обновяваме шоуто, сякаш правим нов спектакъл всеки ден. Работим постоянно, за да достигнем до всеки един човек от публиката.

Кой беше най-силният или най-впечатляващ момент на сцената през тези двайсет години?
След голямото цунами в Япония, ние имахме шоу заедно с други тайко групи от региона. Те бяха загубили някои от своите колеги, инструменти и много повече при цунамито. Въпреки това те се опитваха да се усмихват. Направихме Тайко песен с тях и я изпълнихме заедно. Това беше много специално изживяване за нас, не мога да го изразя с думи. Чувствахме се безпомощни, но знаехме, че искаме да направим нещо и засвирихме заедно. Дори и в трудни моменти можете да изкарате усмивка на лицето на хората с изпълнението на барабаните.

Как поддържат барабанистите тази висока спортна форма за това атлетично и енергично шоу на сцената? Сигурно имат сериозна подготовка?
Ние се обучаваме и тренираме около 16 часа на ден. Тренировката ни е като при бокса. Обикновено започваме с пробег на 10 километра. След закуска упражняваме мускулите на ръцете си. Следобед репетираме собствено барабанене докъм 22:00 вечерта. Това е един нормален ден на барабанистите в Япония.

Някои от инструментите са с много силен звук, налага ли се музикантите да защитават слуха си?
Категорично не. Звукът на тайко барабаните не вреди на ухото.

Каква музика слушат обикновено барабанистите след концерта или в свободното си време?
Всякаква музика, каквато слушат младите хора и във вашата страна. Те също живеят обща философия, хранят се заедно, лягат си по едно и също време.


Как откривате нови барабанисти? Има ли някакви предварителни прослушвания?
Ние не избираме участниците. Те просто идват и се присъединяват към нас. После опитваме да живеем заедно и да се спогаждаме. Ако това е възможно, те стават част от групата. Всеки, който иска да се присъедини към Ямато, трябва да опита да живее в нашата общност и разбира се, да се включи в усилени тренировки още с идването. Ако живеем отделно, ще ни бъде много трудно да почувстваме настроението или мислите на друг, непознат човек. Ние винаги се опитваме да усещаме другия и да постигнем общ звук посредством духовната ни връзка.

Създавате ли музиката за шоуто си или търсите музика, която да отговаря на вашите идеи?
Аз винаги композирам музиката. Едновременно съм композитор и артистичен директор на Ямато.

yamatophoto-m2_1200
Фотография Маса Огава

Всеки музикант губи 2-3 килограма тегло по време на спектакъла? Как се възстановяват барабанистите?
Барабанистите ядат едновременно точно преди шоуто и след шоуто, веднага след като са опаковали всички барабани отново.

Каква част от новото ви шоу е традиционна Тайко музика и каква - модерна?
Инструментите са традиционни. Останалата част - композиции, костюми и други - са модерни творения на барабанистите от Ямато.

Как прозвуча за първи път сърцето на Ямато?
Беше просто една игра с един стар Тайко инструмент в малък храм. Това беше просто барабанене с цялата ни енергия. И беше за първи път.

Какво стои зад Rojyoh?
"Rojyoh" означава "По пътя". Искаме да погледнем назад към изминалата година, но и напред във времето към всичко, което предстои. В това шоу ние представяме любимите си песни. Спектаклите ни са съчетание на традиционни етно мотиви и модерно зрелище със сложни технически умения и много хумор. Сърцето на Ямато е големият барабан, който тежи 500 кг с диаметър 1,7 метра и е направен от 400-годишно дърво. Освен него използваме и още 40 други с различна големина. Така постигаме подобие на различни видове сърцебиене и това рефлектира върху публиката. Този наш спектакъл е специален, защото честваме 20 години на сцена и с него разказваме историята на Ямато.

Как изглежда бъдещето на Ямато?
Искаме да се освободим повече от традиционния смисъл на Тайко. Това не е лесно за нас, защото имаме голямо уважение към самия инструмент и историята на тези барабани. Но ние със сигурност ще намерим начин да комбинираме свободното мислене с нашето уважение към тайко културата.

Какво е Ямато - звук, природно явление или пулс на живота?
Ямато е реална енергия.

Маса Огава и Ямато са на 28 октомври (вторник) от 20:00 в Зала 1 на НДК