Мат Деймън

icon
Sofialive.bg

„По-добре е да бъдеш себе си, отколкото да си някаква версия на това, което си мислиш, че другият човек иска.” Добре казано и напълно вярно, но често - трудно изпълнимо. И все пак, ако се казваш Мат Деймън, най-добрият ти приятел е Бен Афлек, първият ти филм е с Джулия Робъртс, във филмографията ти има 55 заглавия, играл си с кого ли не, включително Брад Пит, Джордж Клуни, Робърт Де Ниро и още много от големите имена в бранша, а съвсем скоро излиза новата лента на Ридли Скот с теб в главната роля, струва ни се, че да бъдеш и да харесваш себе си е една идея по-лесно от обикновено.

Мат Деймън image

Матю Пейдж Деймън е роден преди точно 45 години в Бостън в семейството на борсов посредник и начална учителка. Родителите му се развеждат, когато е едва на три и Матю се мести в Кеймбридж, Англия, заедно с майка си и по-големия си брат. Съвсем случайно, видиш ли (ние в случайности не вярваме), хлапето се оказва в един квартал с тогава едногодишния Бен Афлек, с когото и до ден днешен са близки приятели. На сцена се качва още в тинейджърските си години, когато - докато учи в Cambridge Rindge and Latin School - участва в редица театрални продукции. Следващата образователна стъпка е шанс-мечта за хора от цял свят: Матю е приет в Харвард, където записва Английска литература. Мечта за някои, но не и неговата. Не след дълго непримиримият младежки дух и любовта към актьорството го подтикват да преследва страстта си и Матю изоставя университетския живот.

matt4_664

От там нататък може и да си наясно с историята, но със сигурност имаш някои пропуски. Първото заглавие във филмографията му е не толкова успешният Mystic Pizza с Джулия Робъртс. Матю обаче не се демотивира, а направо се мести в Лос Анджелис, заедно с Бен и Кейси Афлек. В първите си кастинги е победен от Едуарт Нортън (Primal Fear) и Хоакин Финикс (To Die For), но смело доказва, че искаш ли нещо, трябва да се държиш здраво и за нищо на света да не се отказваш (особено в началото). След няколко незначителни роли, през 1996 си парнтира с Дензъл Уошингтън и Мег Раян в Кураж под огъня, а после идва ударната 97-а, когато бял свят вижда лентата Добрият Уил Хънтинг. Сценарият е написан от Мат и Бен, които и играят във филма, редом с Робин Уилямс и братът на Бен - Кейси. Добрият Уил Хънтинг печели два Оскара и има още 22 награди и 49 номинации. На това се казва добър старт!

От там нататък основното ти е ясно - Спасяването на редник Раян с Том Ханкс, Легенда за Багър Ванс с Уил Смит, Бандата на Оушън 1, 2 и 3 с кой ли не, Самоличността, Превъзходството и Ултиматумът на Борн, още доста заглавия (кои по-добри, кои - не чак толкова) и за десерт - Интерстелар и Марсианецът. А какво ли ще дойде след това? Остава да гадаем.

Текст Деяна Узунова / Фотография Сам Джоунс (последната снимка)