Над 50 културни събития на Реките на София 2024

icon
Sofialive.bg
Източник: ПР

И тази година „Реките на Града“ съживяват бреговете на Перловска река, този път в централната част на “Южен парк” (30 август - 1 септември), поставяйки фокус върху една от най-пренебрегнатите природни дадености на столицата. Инициативата бе стартирана от “Колективът” през 2020 г., с цел да вдъхнови дългосрочната трансформация на столичните реки. През последните години каузата набра голяма популярност и към този момент се провежда в 7 български града.

“Въпреки, че София няма своята голяма Сена, или Темза, пресичаща центъра ѝ, през територията на града преминават над 30 малки реки - рядко срещано богатство за пейзажа на една европейска столица. Във всеки квартал на София има река, която извира чиста от планините около града и се спуска надолу, за да се срещне с проблемите на градската среда”, споделя Мартин Янков, ландшафтен архитект, основател на “Колективът”.

“Основен проблем на софийските реки е липсата на стратегия за опазването и развитието им. Не сме първата столица, която има проблеми с чистотата на реките си, със замърсяването им с канализационни води и битови отпадъци. Има множество градове в Европа и по света, които срещат същите предизвикателства като нас. За щастие все по-често наблюдаваме добри примери, които доказват, че инвестициите във възстановяването и социализирането на градските реки имат огромна добавена стойност за един град - икономическа, социална и климатична."

Тази година, освен богатата културна програма, включваща музика, множество артистични инсталации и събития за деца, като част от фестивала ще се проведе и конференция “Бъдещето на Перловска река”. Тя ще бъде с фокус върху развитието на известната столична река. В събитието ще вземат участие кметове на различни столични райони, градоустройствени експерти от Столична община, както и външни експерти, които заедно ще разискват възможното бъдеще на реката. Преди фестивала речното корито на Перловска река ще бъде почистено с помощта на доброволци.

По време на фестивал “Реките на София” ще се случат над 50 различни културни събития. Един от акцентите в програмата е международната изложба “Реките на града 2050”, която ще представи визиите за бъдещето на градските реки на 12 финалиста от международния артистичен конкурс.