Никола Сивков

icon
Sofialive.bg

Няма как поне един път да не си посетил чудния пловдивски фестивал Капана Фест. От две години насам група симпатяги се грижат за това този така забележителен квартал да изглежда по такъв начин, какъвто най му приляга – преливащ от живот и изкуство. Ако си имал възможността да посетиш тридневните фиести, то значи знаеш за какво говорим. Усещането е сякаш си попаднал някъде другаде, в някой приказен свят, където си заобиколен от готини свежари, за фон звучи истински хубава музика, а около теб се носи едно усещане за пълно и непринудено щастие в най-чиста форма. Или казано с две думи – Капана Фест.

И точно заради това решихме да потърсим някой от главните заподозрени. Така се запознахме с Никола Сивков – главният организатор на фестивала и негов родоначалник. Усещането за натуралност, което витае по време на фестивала, е налице точно, защото и самата идея за това събитие се е родила толкова естествено. И ето че вече две години подред пловдивският Капана посреща хора от цяла България (че даже и от други страни), а тридневният фестивал се е превърнал в неотменна част от градската ни култура. Затова стискаме силно палци Капана Фест да продължава да ни радва все така всяка година.

Никола Сивков image

Привет, как си днес?
Леко заспал. От сутринта съм на крак. Дойдохме от Пловдив до София за отрицателно време и след това интервю се връщаме обратно натам. (телефонът му звъни) Извинявай, налага се да вдигна. (след няколко минути Никола отново е на масата срещу нас и продължаваме)

Давай да действаме направо, защото сме сигурни, че в момента времето ти е безценно. Как се роди идеята за Капана Фест?
Ами всичко се получи непринудено. С приятели участвахме в една програма с бранда си за стрийт мода – What A Monstar, чрез която успяхме да се сдобием с помещение във въпросния квартал Капана. И чудейки се как да привлечем повече интерес към бизнеса ни, решихме да организираме малко събитие Капана звучи. Появиха се толкова много хора, че то се получи нещо като мини фестивал и тогава си казах: "Защо да не направим още по-голямо събитие, на което да дойдат още повече хора?“.
Как решихте фестивалът да бъде позициониран точно в квартал Капана?

Ами както казах така се случи просто. Но самият квартал е много интересен. Доста е изстрадал заради българското безхаберие спрямо красивото и стойностното. Кварталът няма нужда само от фестивали и обитатели. Има нужда от това някой да го „облече“ – да го облагороди по начин, който е подходящ за района, а не да бъде воден от материални копнежи и по-модернистични нагласи. Защото архитектурата в този квартал е забележителна. Това е и нашата инициатива – да популяризираме този квартал, да се разработи и да функционира подобаващо.

Кефиш ли се, че нещата се получиха? Че има такъв интерес към феста?
Разбира се. Радвам се, че нещата се получават така, както си ги представям. Позитивно е, не е претенциозно , абсолютно освободено е за всякакъв тип хора. И най-хубавото е, че на феста се миксират личности с различни вкусове и стилове. Всичко се получава много натурално и естествено.
Събитието определено придоби голяма популярност и хора от всички краища на България пристигат в Пловдив, за да станат част от тридневната фиеста. На какво мислиш, че се дължи успехът на Капана Фест?

Мисля си, че водеща причина е самата визия на фестивала. Росица Бочукова е човекът, който стои зад дизайна на Капана Фест от самото начало. Тя приема присърце този проект и това се усеща. Старае се и ако проследите всички рекламни материали от първото издание на феста досега, ще забележите, че се правят от един и същи човек, като всичко е рисувано на ръка. Визията е вдъхновена от самия квартал и от нещо присъстващо в него или видяно там. Има градски подход в дизайна и това се съчетава чудесно с концепцията на Капана Фест, защото аз имах идеята в главата си, но не и конкретна визия. И с Росица се сработихме много добре. Доверих й се изцяло и бях много приятно изненадан.

Трудна ли е организацията на едно такова голямо събитие?
Срещаме затруднения, разбира се. Предимно административни. Има съпротива от страна на разни лица, но то винаги се сблъскваш с такива спънки. Няма как.
А от гледна точка на нещата, които не засягат административните детайли, а се отнасят до самия фестивал? Там как е положението?
Ами основният проблем е липсата на време. Реално имаме само по един месец, за да организираме целия фест. Ако имаме повече време на разположение, съм убеден, че ще се справим още по-добре. Но засега това е положението и го възприемаме като един стрес тест. (смее се) За пролетното издание през 2017 ще се опитаме да започнем подготовката още от януари. Идеята е до 2019 да го караме така – с по две издания на година.
С какви хора се запознаваш покрай организацията на Капана Фест?

Предимно с креативни хора – с музиканти, артисти. Все с хора, които се занимават с интересни дейности. Комбинацията от личности, която се събира на фестивала, определено е интересна и разнообразна.


Никола Сивков image

В октомврийското издание ще участват повече изпълнители от чужбина. Да очакваме ли други изненади в това издание?
Ами лайф стриймингът е най-голямата новост. Който не може да присъства на фестивала, ще има възможността да следи на живо какво се случва на главната музикална сцена. Избрахме нея, защото преценихме, че основният интерес е насочен към изпълнителите, които ще свирят там. Освен това в това издание ще се включат и Държавна опера Пловдив с две изпълнения – едно в петък и едно в неделя вечерта. Така че програмата този път е още по-разнообразна.
А има ли нещо, за което мечтаеш да се реализира в рамките на фестивала и бъдещите му издания?

Имаме много идеи, които значително ще надградят фестивала. Въпрос на време е да видим как да ги изпълним. Една такава идея е музикалните сцени да се мултиплицират, тъй като мястото между уличките е доста тясно и пространството за публиката е ограничено. Иска ни се да предоставим възможността от няколко различни места да се следи какво се случва на сцените в реално време. Освен това мислим да предприемем озеленителна акция на квартала. Стига, разбира се, Общината да се съгласи. Ние ще се заемем със закупуването и посаждането на самите дървета, които няма да са пеленачета, а ще са вече отгледани растения - поне 10-годишни. Зеленината в Капана е оскъдна и ни се иска да облагородим квартала, за да приеме по-натурален вид. От музикална гледна точка също ще надграждаме всяко следващо издание. Стремим се да каним изпълнители от по-ъндърграунд средите, които не са идвали все още в България. Евентуално ще добавим и още една трета сцена. Спортните атракции също ще бъдат увеличени, а къщичките за базара ще бъдат друг цвят догодина и ще добавим още екстри. Както се казва – не стоим без работа. (смее се, но някой отново го търси по телефона)

Ти самият успяваш ли да се насладиш на фестивала като неговите посетители, да се слееш с тълпата, или през цялото време тичаш по задачи?
Отчасти. Но като цяло засега не можем да си позволим толкова персонал, че да мога да се забавлявам без да се налага да работя по време на феста. Живот и здраве се надявам на следващото издание да имам възможността да се насладя поне на една цяла вечер. И на една цяла бира. (смее се, а телефонът му започва отново да звъни настоятелно и решаваме да го оставим на спокойствие)

Текст и фотография Мина Иванова

Повече инфо можеш да откриеш както на официалната страница на Капана Фест,
така и на фейсбук страницата на самото събитие

 

 

Освен че се използва в медицината и кулинарията, джинджифилът е прочут афродизиак - о, йе. Конфуций не сядал на масата без него, но надали това е изворът на мъдростта му