Ония неща на тавана, които никога няма да изхвърлиш

icon
Sofialive.bg
Източник: pixabay.com

Днес с всякакви приспособления, предназначени да улеснят живота на модерните домакини, новото обзавеждане на дома и други "признаци на лукс", няма да изненадате никого. Преди време обаче всичко беше съвсем различно и безпрецедентно богатство под формата на вносна техника, оскъдни стоки и различни устройства за всички случаи, можеше да си позволи само подбрана част от обществото. Говоря, разбира се, за началото на 90-те и малко преди това. Тези вещи се пазеха като реликви и към тях човек имаше дори интимно-приятелско отношение. Те бяха недвижимите членове на семейството. И на много места още се пазят от жал и привързаност. Може да са на тавана, може да ги прояждат влага, молци и корозия, но нека са си там. Кои бяха тези вещи обаче?

Цветен телевизор 

Какво можем да кажем за цвета, ако черно-белите телевизори не бяха във всеки дом? Всички страдаха от далтонизма на старите технологии. А собствениците на цветно съкровище наистина се гордееха с придобиването си и уреждаха цели филмови вечери у дома, като канеха приятели и съседи. Заповядайте на вино и на нещо цветно! Филмите даже се гледаха по два пъти, за да разбереш все пак какви са ирисите на актрисата. 

Обзавеждането 

По онова време хората вярваха, че признак за богатство е притежанието на голям брой неща и гледаха критично към онези, чиито апартаменти не са били обзаведени според най-новата мода. Ако, да речем, единично легло, нощно шкафче, табуретка и маса стояха самотни в една стая, тогава такъв собственик не може да се счита за успешен и надежден човек. Между другото, много възрастни хора, чието детство и младост премина в онези дни, не разбират любовта на съвременната младеж към минимализма и се чудят как е възможно да оставите празен кът в апартамента и да не го превърнете в нещо „красиво”.

Пералните 

С появата на полуавтоматични (и след това автоматични) перални машини, голяма част от българските домакини въздъхнаха облекчено. И все пак преди този момент дамите трябваше да перат всичко на ръка. Изключително изживяване. Приятно за ръцете, кръста и най-вече доброто настроение. Да не говорим, че да переш мъжа си е почти записано в конституцията. На ръка. 


Микровълнова фурна 

В Русия, например, учени от научно-изследователски институт на местната промишленост още преди войната представиха устройство, с което беше възможно да се загрява храна за няколко секунди. След това обаче дойдоха "ужасните четиридесет" и трябваше да забравят за развитието за няколко години. И едва през 1978 г. московският завод "Плутон" пуска първите микровълнови печки, които гордо демонстрират богатство за домакините, които ги имат.

Видео-записващо устройство 

Всъщност това чудо на техниката бе много скъпо и недостъпно за всички от близкото минало. Тогава имаше бум във видеоразпространението, когато в почти всеки двор бяха отворени видео салони, където можете да гледате филм, или да обменяте видеокасетите си за нещо друго. След това видеорекордерите станаха достъпни и след това напълно изчезнаха в миналото, отстъпвайки на дискове, компютри и лаптопи.

Климатик 

„Защо тогава той изобщо е бил нужен?“, някои от вас може да попитат и по принцип ще имат право. Първите битови климатици, характеризиращи се с големи размери и невероятен шум, се появяват през 70-те години. Те обаче били много скъпи и мнозина смятат, че не е разумно да харчат такава сума за климатично оборудване и заделят тези пари за нещо друго. Например за гигантска печка. Колкото по-огромно, толкова повече топли. Ако има и вътре тухли си цар. И по тениска. Не, по потник с мрежички. Тениските бяха за аматьори.

Касетофон 

Спомнете си преживяванията на един ограбен герой във филма Иван Василиевич променя професията, когато той оплакващо изброява всичко, което крадците са взели от неговия апартамент, включително вносен магнетофон, дори два ... И наистина, в началото на 80-те, магнетофонът се смяташе за индикатор на високо богатство и висок стандарт. По-късно стана модерно да носите такава екипировка със себе си на плажа, на туристически екскурзии или просто на разходка, което всъщност някои момчета от онова време правеха, за да се покажат пред най-красивите момичета в двора. Свалката между другото работеше.