Пам Велидис за пролетта и цветовете на живота

icon
Sofialive.bg

Здравей Пам, как си през пролетния сезон?
Наслаждавам се на дъждовното време, прекрасните температури и експлозията от цветове, която природата ни поднася.

Кажи къде те намираме и какво правиш?
По принцип обожавам да пътувам през май, но този път ме хващате в София, малко след сутрешна йога и преди да се отдам на останалите задачи за деня. Обичам да си подреждам дните. Първо кафето, после раздвижване за тонус, важните проекти и накрая удоволствието като десерт.

5_1024_47

Идват балове. Ти определено си моден plus size инфлуенсър. Какво ще ни посъветваш?
Не обичам да ме етикират винаги като „plus size model“ или „инфлуенсър“ да кажем, че ми е малко промиващо мозъка и е в по-голям резон с изискванията на социалните мрежи или модната индустрия, а в нейния чист вид не знам дали може да говорим в пределите на държавата ни. Да, аз съм тези неща, но само, когато е нужно конкретно да ми се бие етикета иначе съм жена, която се занимава усилено със своя афинитет към красивото. Както и да е.. на тази част, която ще има бал пожелавам умерена суета. Понякога е по-важно да се чувстваш красив отколкото да изгубиш себе си в търсенето на най-красивата дреха, която ще носиш само една нощ. Всички останали ще посъветвам да се обличат цветно и да приличат поне малко на май и на черешите.

Какви промени би искала да видиш в “plus size” модата?
Всяка фирма, която произвежда „plus size“ модели дори по българските ширини има различна концепция и мотивация защо го прави. Уважавам и участвам в проектите на тези, които нямат изкривено виждане. Те предлагат красиви одежди, които помагат на жените да се чувстват по-уверени и красиви, което ги мотивира да се грижат за себе си още по-качествено. Бих променила еднотипните модели създавани само в тъмни цветове, защото жените, които носят голям размер дрехи имат много различна структура на тялото и не заслужават да се вмъкват в модели, които не им отиват само защото някой е решил да произвежда еднакви кройки. Освен това бих изчистила безумната теза, че ‘plus size” дрехите трябва да струват по-скъпо, защото за тях се използва повече плат. Казвам, че е безумно, защото цената трябва да се определя на база качество, а не количество.

Усещам, че цветовете са ти важни, а кой е твоят любимия цвят?
Категорично е червен, защото приемам, че ме олицетворява. Често обаче се комбинирам с други цветове и трябва да призная, че последните седмици зеленото и разходките сред огромни зелени площи ме успокояват, зареждат и вдъхновяват. Иначе цветовете са толкова важни колкото разнообразието. Един от псевдонимите ми все още е „colorblind”, защото за мен черното и бялото са достатъчни цветове, всичко останало е бонус. Знам, че дори си сив (а всички сме сиви понякога) можеш да си такъв нюанс на сивото, който не те смазва, а те кара да се чувстваш добре.

_mg_6473_1024_01

От къде ти дойде идеята да вдъхновяваш хиляди жени? И как го постигаш?
Не съм имала първоначалната идея да вдъхновявам някой. Имах вътрешната нужда да кажа на хората около мен това, което съм чувствала и което е било способно да ми помогне в някакъв момент, ако е било изречено, но никой не е посмял да го изрече. Мисля, че вдъхновявам хората, защото съм искрена. Не захаросвам излишно, не обичам крайностите или негативното подсъдно поведение. Единствената ми цел е хората да се приемат, защото само така ще виждат ясно какво са способни да подобрят в себе си.

Лесно ли е? Има ли hate?
Лесно е единствено да се хейти. Последните дни следя дискусиите за израелската певица, която спечели „Евровизия“ и никой не я оценяваше с „песента ми/не ми харесва“ или „момичето може/не може да пее“, а изобщо разбрах за нея, защото е... дебела. Не знам какво е общото между конкурс за музика и това колко тежиш, но ми изглежда доста жалко. След това бях свидетел на хейт насочен в съвсем друга посока към българския алпинист Боян Петров. Не се почувствах добре, защото не разбирам как е толкова трудно да се осъзнае, че човешките същества, да, ние хората съществуваме, за да правим това, което обичаме до последен дъх. Предполагам, че хейтът е толкова разпространен заради хора, които просто не са открили какво обичат или са го изгубили, единствено намират покой, когато съдят жестоко останалите даващи последния си дъх, всеки свой ден и своята сила, за да правят нещата, които обичат въпреки всичко. Да обичаш нещо до безразсъдство не е най-страшното, за мен по-страшно е никога да не откриеш какво обичаш изобщо.

Как можем да се чувстваме добре в кожата си?
Като се поберем в нея и се търсим постоянно в себе си чрез другите. Кожата отеснява, когато постоянно съдиш другите. Едновременно с това кожата ни става по-удобна за самите нас, когато се опитваме да разберем останалите, да разширим своя собствен кръгозор. Това няма общо с критиката и оценката, а с техния баланс.

Знаем, че имаш мнение по така нашумялата тема за насилието над жените. Какво мислиш всъщност?
Насилието не е хаотично, в него има система и крайната му цел е да забравиш кой си. Не вярвам в тезата, че жертвата е виновна, защото търпи насилника си. Смятам, че крайната форма на прилагане на насилие преминава през много малки и строго подредени стъпки, които смазват идентичността на жертвата и затова тя забравя какво е естественото ѝ състояние без насилие. Освен това насилието винаги започва вербално с думи, затова и с всяко мое действие генерално на социално ниво искам да го прекратя. Имам предвид, че понякога хората се насилват едни други с обидите, които сипят дори по повод външния вид, което може да доведе до много поведенчески изкривявания, които да те спасят от последвали обиди, които се сипят по твой адрес.

img_4483_1024

А най-големия ти гаф свързан с публичните ти изяви?
Трябва да призная, че аз... винаги закъснявам. Освен това обичам да размахвам с ръце, когато говоря и почти всеки микрофон страда от това. На фотосесия най-големият ми гаф, ако може да се нарече гаф, е че толкова се със редоточавам над работата и сякаш изпадам в състояние на темерут, който превърта детайлите по мисията в главата си и се изключва за хората около мен. Спирам да говоря и всички си мислят, че съмн ядосана или се сърдя докато накрая не приключи всичко и избухвам в някакво неочаквано щастие и настроение, а останалите са потресени от ентусиазма ми.


2_1024_110

Пожелай нещо на SofiaLive.
Никога не сте били далтонисти и единственото, което мога да пожелая е докато следите живота на София да продължавате да виждате цветовете на столицата ни толкова ярки, за да ги отразявате все по-качествено за читателите.


Ние ѝ пожелаваме да вдъхнови още хиляди жени, да е нежна като пролет, да е гореща като лято, да е мъдра като есен и люта като зима!


Автор: Злати Стоянова
Още един градски тип и неговите велосипеди...