Робърт Галбрейт

icon
Sofialive.bg

Всички знаем кой е Хари Потър. Нека сега обаче те запознаем с Корморан Страйк. Те имат много общо. Не, не, Корморан не е магьосник и не живее в Хогуортс. Той е частен детектив и живее в кантората си, защото е беден, макар и талантлив. И също като Потър носи белег. Но не на челото а под формата на ампутиран крак. А основната прилика е, че и двамата са главни герои в поредица книги. На един и същи автор, да.

А, имената ли?

Robert Galbraith image

Когато агентът на Джоан Роулинг предава за печат ръкописа на Хари Потър и философският камък, от издателството не променят нищо... освен името на автора. Тоест, съкращават го от Джоан Катлин Роулинг на Дж. К. Роулинг с идеята, че взето по презумпция за мъжко име, то ще продава по-лесно и по-добре фентъзи книга.

Джоан Роулинг отдавна вече няма нужда от подобни трикове, за да продава книгите си. В момента тя е втората по богатство жена в шоубизнеса след Опра Уинфри. И със сигурност не това е причината да измисли мъжко име за следващата си поредица - най-малкото след като става известно кой стои зад псевдонима Робърт Галбрейт, продажбите на Зовът на кукувицата скачат десеторно. "Исках да се върна към началото на писателската кариера в нов за мен жанр, който винаги съм харесвала. Да работя, като знам, че няма никакви очаквания към мен и да получа обективни и ненатоварени от мнения оценки", споделя писателката за серията книги, които започват със Зовът на кукувицата и определено няма да приключат с В служба на злото - третият детективски роман, излязъл изпод перото на Робърт Галбрейт.

Robert Galbraith image

Самата Роулинг е фен на автори на криминални романи като Агата Кристи, Рут Рендъл и Марджъри Алингам и няма търпение да се впусне в непознати води като автор. Като автор, но не и като читател. А под маската на Робърт Галбрейт може да си позволи да опита да пише от различна гледна точка, да провокира себе си. Затова и са впечатляващи така допринасящите за поредицата описания на пъбове, включените типично британски ейлове и бири, детайлите в живота на безпризорен ерген, описанията на женските форми, ароматите на улиците на Лондон - като видени и оценени през мъжки поглед. Малки гъдели, които правят книгите за детектив Корморан Страйк близки до мъжката аудитория, но еднакво интересни и увлекателни за всички.


За феновете на Джоан Роулинг не е никаква изненада с каква лекота тя влиза в образа на Робърт Галбрейт и как използва втората си самоличност. Активно присъстваща в социалната мрежа Twitter, тя не спира да очарова, впечатлява, разсмива и да печели симпатии, дирижирайки двата профила - нейния собствен и на автора на криминалета. Забавен е случаят с две приятелско враждуващи малки библиотеки в Шотландия, в който тя волно или неволно става участник. Съревнованието между тях първоначално е в броя звезди, които следват Twitter акаунтите им до момента, в който Orkney Library не тагва Робърт Галбрейт в туит, съобщаващ за литературна дискусия върху първия му роман Зовът на кукувицата. Роулинг го забелязва и споделя туита с коментар, че това ще бъде интересно събитие. От дума на дума, тя навива Робърт Галбрейт да отиде на четенето, ако от библиотеката приготвят любимия на автора лимонов сладкиш. Съответно Orkney Library натриват носа на Shetland Library, които отговарят със... снимка на оплезено коте. И това е само една от многото забавни истории, в които Роулинг участва посредством социалните мрежи.

Robert Galbraith image

Отдавна вече разкрила самоличността на Робърт Галбрейт, Джоан Роулинг продължава да бъде същият хуманист и защитник на човешките права и равнопоставеност и с двете имена, които я правят публична личност. Защото освен един от най-талантливите съвременни писатели, тя остава изключителен човек. А ние нямаме търпение да разберем какво ще се случи с детектив Корморан Страйк, как ще се развият отношенията му с неговата секретарка и находчив сътрудник Робин Елакот и какви още мистерии ще разплетат двамата. И тръпнем в очакване на сериала по поредицата, който ще тръгне тази или идната година по BBC.

Текст Ивайло Александров