Росина Пенчева

icon
Sofialive.bg

Чувал ли си за Росина Пенчева? Талантлив млад фотограф на 26 години от Габрово. Преди броени дни приключи първата й самостоятелна изложба с провокативното име Работно заглавие. Експозицията беше в къщата-музей на българските писатели-класици Константин и Магда Петканови, превърната в галерия с не по-малко закачливото име Ластици.
В работите си Росина запечатва работни моменти от различни сфери на изкуството - театър, изобразително изкуство, бижутерия, танц и кино. Вече може да се похвали и с няколко продадени фотографии.

И така, сега по същество:

Защо фотография?
Защото ми харесва предизвикателството да боравя с дадености като заобикалящите ни визуални образи и обекти, които да подбера и композирам във визьора на фотоапарата. Така правя извадката от ежедневието, към която имам отношение.

Кое те вдъхновява?
Вдъхновението идва тогава, когато си в процес на нещо - в търсене, в стремеж да свържеш дадени точки. В такъв момент може да се вдъхновиш и от нещо напълно обикновено и ежедневно. Иначе най-много ми влияе величието на природата и културното разнообразние на хора, развиващи уменията си с любов към това, което правят.

rosina_pencheva_1_1024

Кое убива ентусиазма на твореца?
Моят ентусиазъм се убива тогава, когато правя нещо с хора, работещи без ентусиазъм и с безразличие към това, което вършат.

Животът е качествен, когато се стремиш към повече знание, споделяш го, опознаваш света, използваш потенциала си и приемаш предизвикателствата.


Кога черно-бялото е по-шарено от цветното?
Когато "малкото е повече" ("Less is more").

rosina_pencheva_2_1024

Смяташ ли да напускаш България?
Замислям се. Липсата на качество, липсата на адекватност в която и да е сфера ме смазва и ми създава тесни рамки. Нивото на нормалност е слязло твърде ниско.

Интересуваш ли се от политика?
Да! Неинтересуването не ни прави безучастни, неутрални или по-малко отговорни за случващото се в обществото ни!

Кога една фотография е професионална?
Да вършиш професионално дадено нещо, означава да ти бъде плащано за него. Това, доколко е качествено или художествено, е друг въпрос.

rosina_pencheva_4_1024

Какво ти е отношението към селфи-то?
Неманиакално.

В изложбата си запечатала процеса на създаване на изкуство. Защо?
Имам интерес към процеса на създаване като цяло. Бих снимала и създаване на обувки, бира, мебели, автомобили и др. В случая избрах различни сфери на изкуството, тъй като в момента въпросът за творчеството ме вълнува силно. Отнасям се с уважение и внимание към този процес, тъй като той е много личен за създателите, много чувствителен и крехък. Съпътстван е от крайности - ентусиазъм, неувереност, вълнение, страх, изобретателност, много неуспешни опити, вдъхновение, борба.

rosina_pencheva_5_1024

Какви са бъдещите ти творчески планове?
Продължавам в същата посока - следващият ми обект на снимане е Гергана Змийчарова, докато рисува.

Текст Биляна Бозинаревa