Само един Бонд не стига

icon
Sofialive.bg
Източник: Forum Film

Този октомври най-продължителният в историята на киното франчайз – този за Джеймс Бонд, навърши 60-години.

И докато ценителите умуват дали наследникът на Даниъл Крейг ще бъде бял или тъмнокож, а медиите бълват класации за най-добър или лош епизод от поредицата, ние хвърляме поглед върху някои от най-причудливите и абсурдни имитации, и пародии на агент 007 през годините.

„Само за твоят ръст“

(For Y’ur Height Only), 1981

Появила се по екраните в същата година като „Само за твоите очи“, тази филипинска лудост ни представя 88-сантиметровия актьор и майстор на бойните изкуства Уенг Уенг в ролята на агент 00!

Неговата задача е да избави света от подлия г-н Гигант (Mr. Giant) и ядрените му оръжия. С ловки маневри, висша бойна техника и някои по-специални джаджи ала Бонд, този мини супермен успява да надвие своите противници, всеки от които се явява един Голиат (буквално). Разбира се агент 00 намира време и да тръшне няколко дами в леглото, доказвайки, че размерът няма никакво значение!

„Г-н Бонд“


(Mr. Bond), 1992

Индийската версия на Бонд е мелодраматична и пъстра, с истинска боливудска икона в главната роля. Акши Кума не само покорява врагове и женски сърца, а го прави с песен на уста. Дори когато злодеят с прякор Дракона подкарва срещу него грамаден валяк, нашият човек го среща с танцови стъпки и изкусни напеви. Най-трогателна е сцената, в която пребитият почти до смърт Бонд е съживен от група пеещи дечица...Еееех!

O.K. Connery, 1967 

Вдъхновени от успеха на британския франчайз, през втората половина на 60-те години, големите филмови студиа отвъд океана се втурват да правят свои клонинги на агент 007.

По същото време на Стария континент френски, италиански и германски продуценти се надпреварват да бълват евтини Бонд имитации и пародии. Това е така наречената „еврошпионска“ вълна в киното. Неин флагман е филмът “O.K. Connery”, излязъл в Америка под името “Operation Kid Brother”(1967) и известен най-вече с това, че в главната роля е по-малкият брат на Шон Конъри – Нийл.

Проблемът не е толкова, че Нийл Конъри всъщност е мазач по професия, а че на екрана това ужасно много му личи!

„Никога не си твърде млад, за да умреш“

(Never Too Young to Die) 1986 

Ето какво става когато откажеш договор за седем филма в ролята на Бонд плюс бонус от един милион паунда!

Взимайки едно от най-неразумните решения в историята на киното, Джордж Лейзънби едва ли си е представял, че две десетилетия по-късно ще пресъздава бледа имитация на себе си в Б-филм „ала Бонд“, в който бива убит от злодей хермафродит, изигран от басиста на Kiss Джийн Симънс!

 

Автор: Насо Русков