Скай Едуардс

icon
Sofialive.bg

Тя се казва Шърли Кларис Йонавийв Едуардс, но за да ни е по-лесно на нас, а и на нея, се представя като Скай. Макар да е една от най-удивителните певици през последните двайсет години, в интернет пространството не е претъпкано с по-детайлно инфо за нея. „Така е, защото съм мързелива," казва тя. „Освен това не обичам да споделям много неща за себе си в мрежата, хората често злоупотребяват."

Скай изгря с Morcheeba. И вероятно с тях ще залезе. Само че в момента те са доста далеч от залези. Новият им албум Head Up High получи почти универсално одобрение, а групата звучи доста вдъхновено. А Скай е щастлива от живота. „Скоро навършвам четиридесет, но хич не се притеснявам, защото музиканти като нас - колкото по-възрастни ставаме, толкова по-легендарен статут придобиваме." Ами да, да му мислят бой и гърл бандите - с китари и без!

Преди концерта на Morcheeba в София на 13 декември се обадихме на Скай, за да видим как е и дали има „с нещо да се похвали".

Къде те хващаме?
В колата, на път за вкъщи. Прибирам се, след като обядвах в центъра на Лондон.
Хм, ние тъкмо отиваме да обядваме в центъра на София. Ти печелиш. Morcheeba окончателно се завърнаха в оригинален състав. Смяташ ли, че след като се разделихте и след това отново преоткрихте искрата и се събрахте, сега сте по-силни като група?
Изключително приятно ми е, че отново съм в Morcheeba и чувствам, че може да ставаме само по-силни. Беше много важно да се разделим за известно време, тъй като никой от нас не беше щастлив и в групата цареше кофти атмосфера. Това ни даде шанс да поживеем извън бандата. Сега ценим повече и групата, и всеки един от нея като човек.

Доста групи се събират наново най-вече заради парите. Личи си обаче, че при вас не е точно така, просто има твърде много душа и емоция в новия ви материал.
Ако се бяхме събрали от финансови съображения, нищо нямаше да се получи. Абсурд! Бих се чувствала празна отвътре, албумът би звучал пусто. За мен, музиката е емоция. Не бих могла да пея без нея.
Когато се впусна в солова кариера, беше ли ти страшничко в началото - без идеите на братята Годфри, с които дотогава работи толкова години?
Не, не изпитвах никакъв страх. Прегърнах предизвикателството. Това беше най-хубавото нещо, което можеше да ми се случи тогава. Научих страшно много неща за композирането и работих с хора, продуцирали Мадона и Боб Дилън. След това използвах целия този безценен опит с Morcheeba.

skye_2000

Съпругът ти също свири с вас. Предполагаме, че освен като музикант, е много приятно да го имаш до себе си и на турне?
Той е с Morcheeba от доста време - още от турнето за Fragments of Freedom. Така и се запознахме. Когато казахме на Пол и Рос, че сме гаджета, те го помолиха да напусне групата. Когато се върнах, единственото ми условие беше съпругът ми да ни бъде басист. Всъщност той е и причината да съм отново част от Morcheeba.


Звучите много по-космично и мащабно на живо... Съгласна ли си?
Абсолютно. Според мен феновете винаги остават изненадани от шоуто ни. Очакват да седят и да гледат някакъв лекичък и тих chill out сет, но аз обичам да карам цялата публика да пее и дори да скача.
Като се има предвид колко са ниски продажбите на музика в днешно време, колко копия трябва да продаде един артист, за да влезе в Топ 20 например? Едва ли са много...
Казаха ми, че Head Up High e на първо място в руската iTunes класация. Нямам никаква представа колко е продал, за да постигне това. Но и никога не съм обръщала внимание на класациите. Например едва наскоро разбрах, че преди толкова години „Rome Wasn't Built In A Day" е стигнала до второто място в чарта на Нова Зеландия.

Разкажи ни някоя по-необичайна история от ваше турне.
Обикаляхме Италия преди много години. В края на концертите, докато публиката се изнизва от залата, пускахме „That's Amore" на Дийн Мартин. Веднъж съпругата на Лучано Павароти дойде на наш концерт. Два месеца по-късно изневиделица бях поканена да изпея „That's Amore" заедно с Павароти. Беше невероятно - дует с такава легенда!

Леле, ние пускаме „That's Amore" като луди в нашето радио шоу, сега ще си мислим за вас двамата всеки път, когато го въртим. А кое е странното нещо, което са ти подарявали фенове?
Получавала съм портрети от мастило и от маслени бои, обеци от пера и т.н. Дори гола до кръста комикс героиня на име Скай Едуардс. Най-любимият ми „подарък" обаче бе покана за околосветско пътешествие с яхта. Пристигна в офиса - ръчно написана картичка с изрязани от станиол водни кончета. Бях изключително поласкана, макар че отказах да обикалям света с напълно непознат човек.

Една от песните, които изпя в албума Hollywood, Mon Amour, беView To A Kill" на Duran Duran. Падаш ли си по филмите за Бонд?
Харесвам старите филми за агент 007 и си мечтая един ден аз да пея темата за някой от новите. Отдавна не съм ходила на кино, но всяка неделя с нашите деца си организираме „киновечер", стига да сме си вкъщи. Наскоро гледахме Кал и Мястото отвъд дърветата.

Ако решим да ти се натресем на гости без предупреждение, какво би могла да ни сготвиш?
Без предупреждение няма да стигнете по-далеч от външната врата. Не си падам по непознати у нас. Което означава, че няма да вкусите моето вълшебно домашно тайландско зелено къри с ориз на пара.

А каква музика би ни пуснала?
Както вече казах, няма да влезете, така че няма да чуете и чудесната ми плейлиста с парчета като „Made To Love" на John Legend, „Timeaway" на Darkstar, „Get Free" на Major Laze, „Jeeper Creeper" на Sinkane, „Tennis Court" на Lorde и „I Can't Hear You" на The Dead Weather.
Какво да очакваме от
Morcheeba в София?
Ще свирим неща от Head Up High и старите хитове от първите четири албума. Ще има и една кавър версия, която винаги е изненада за нашите фенове.

Morcheeba са в зала 3 на НДК на 13 декември. Следи повече тук.
Билети по 40 и 50 лв. от Eventim

Текст Насо Русков / Фотография Alex Lake (първата)