Све, който е много як

icon
Sofialive.bg

Разкажи ни за себе си, откога се занимаваш със спорт?
Моите първи стъпки в спорта започнаха с футбол, както това се случва с много деца. След това в час по математика ми предложиха да опитам волейбол. Едно време беше така - идваха в училище, решаваха кой за какво става и ни караха да опитаме. Хареса ми и дълги години се занимавах с това. След волейбола дойде и фитнесът.


Бодибилдинг залите бяха единственото място, в което можеше да се допре човек до тренировъчно оборудване, без да тренира конкретно някакъв спорт. Доста време прекарах там. Винаги съм бил сериозен и тренирах упорито. Нещата се случваха, но вътрешно  знаех, че нещо ми липсва и това не е моето.

sveonthebox_960

 

А как започна да се занимаваш с CrossFit?
Именно в търсене на липсващото звено попаднах на статия за CrossFit – било е може би около 2010 г. Социалните мрежи не бяха така развити и трудно се намираше информация за каквото и да било. Тогава направих и първата си CrossFit тренировка - максимален брой повторения в 20 минути от 5 набирания, 10 лицеви опори и 15 клека със собствено тегло. На десетата минута щях да пукна. Спрях и си казах „тия са луди, това не е за мен!”.
По това време някъде реших да зарежа всичко и да си направя моя собствена зала. Беше ми писнало и просто го направих. Напълних едно помещение в блока, в който живея с щанги и тежести, а с приятели построихме отзад спортен кът с няколко лоста, пейки и успоредка. Създадох си собствен фитнес рай, но трябваше да реша как да продължа своя фитнес път. Тогава се зачетох по-задълбочено, какво всъщност е CrossFit, какви идеи стоят зад него и какво реално ти дава.

 

Как се разви тази първа твоя самостоятелна инициатива?
Въпросната зала и лостовете се превърнаха в притегателен център за доста активни и спортуващи хора. Виждах желанието им да се подобрят и променят живота си, а на приятели не можеш да откажеш. Започнахме групови тренировки с наличното оборудване, купувахме и още. С времето дойдоха и първите резултати, лични рекорди и благодарности. Хората бяха доволни, обществото ни беше факт. Тогава осъзнах и каква е отговорността, която нося. Как въпреки познанията и опитът, които имах, всъщност не се чувствах достатъчно подготвен и уверен. Естественото продължение за мен бе да изкарам CrossFit Level 1 курса. След него си дадох сметка, колко малко всъщност знам и колко много още трябва да се потрудя, за да мога да нарека себе си треньор. Последваха курсове по Олимпийски вдигания и Гимнастика, Анатомия, Скалиране, Бягане и др. Може още разбира се. Аз съм жаден за знания човек.


blackwhite_720

 

Разкажи накратко, какво всъщност представлява CrossFit и има ли той почва у нас?
CrossFit е силово-кондиционна методика, която има за цел да изгражда всеобща, цялостна физическа форма, психическа сила и издръжливост чрез постоянно вариращи функционални движения изпълнявани с висок интензитет.
Ние клякаме, дърпаме, тичаме, бутаме, вдигаме - използваме основните движения на човек в природата и ги прилагаме първо с правилната механика, след което добавяме и итензитет. Реално това се случва в едночасови, групови тренировки с постоянно присъствие на треньор.
И да, CrossFit има почва и у нас - обществото ни все още е малко, но даваме заявка скоро да променим това.

 

Откъде и как тръгва всичко?
CrossFit формално започва началото си през далечната 2000 година с първия официален афилиейт CrossFit North, намиращ се в Сиатъл. Негов основател е бившият гимнастик Грег Гласман, който успешно прилага методиката с работещите в местния полицейски участък. Скоро започва работа с американската армия и до 2005 г. се появяват цели нови 13 афилиейта. През 2015 г. те стават 13 000, а към днешна дата са над 14 700 по целия свят.
През 2000та година тръгва и сайтът crossfit.com , който представлява виртуално общество с богата библиотека от обяснителни статии, клипове с упражнения и форум за дискусии. До ден днешен там се споделя и по една CrossFit тренировка на ден. Един вид и сега, всеки може да практикува CrossFit съвсем безплатно там където тренира, било то и в гаража си.

 

Какво ще отговориш на скептиците, които биха твърдяли, че CrossFit е поредното увлечение на хората, които искат да се разкършат след работа, само защото е модерно?
Във времена на глобализация, социални мрежи и интернет се сблъскваме с един нов вид проблем - дезинформацията. Човек лесно може да бъде подведен от хора без необходимите знания и умения, предлагащи тренировки, които определят като CrossFit.
Но CrossFit не е само подскачане, бърпита и блъскане на гума с чук. CrossFit е много повече от това да се изпотиш и да се смажеш на тренировка. CrossFit е познание, вдъхновение и отговорност. CrossFit ни учи на живот.
Всеки преминал прага на вратата ни бързо разбира сериозността на нещата и какво се иска от него. Ние даваме много, но и изискваме много. Така се отсяват тези, които наистина виждат смисъл и търсят промяната от незаинтересованите.

svemotivation3_720

 

Може ли да се каже, че CrossFit е за всеки?
CrossFit методиката се отличава именно с това, че е предназначена за всеки. Тя предлага универсална скалируемост и е идеалното решение за всеки, надъхан да опита, независимо от опита, който има. Намаляват се натоварването и интензивността, не се променя програмата. Препоръчително е в началото да се провежда Интро курс, в който всеки да може да заучи правилната механика на основните движения, така че след това спокойно да се включи в груповите тренировки.

 

А ти самият колко често практикуваш?
CrossFit методиката подкрепя идеята за 4-6 тренировки седмично. Част от програмирането на нашата зала следва модела 3-1-2-1. Това са три поредни тренировки, ден почивка, две поредни тренировки, ден почивка. Това е и моят режим, пет тренировки седмично.

 

Като каза „нашата зала“ - как така стигна до идеята да отвориш зала за CrossFit в София?
Идеята за CrossFit афилиейт започна да се прокрадва, малко след като реших да изкарам първия си CrossFit сертификат. Опитвах да намеря по-голямо помещение за зала, но все не ми се получаваше. Покрай тези неволи споделих намеренията си с близък приятел, който сметна идеята ми за много добра. Надъха ме и ме подкрепи в лек момент на отчаяние. Така станахме партньори в това начинание и започнахме да правим план. Честно казано без него нямаше как да постигна качеството и мащаба на този проект.group_720

Лесно ли беше начинанието и заслужава ли си?
Ух, чак не искам да се сещам - търсихме помещение година и четири месеца - с кола, пеша, по обяви, с брокери, с приятели - и не, и не. Голяма мъка!
В крайна сметка намерихме точното място и започнахме. Ремонтът продължи точно осем месеца. Осем дълги месеца, в които не видяхме слънце, срещнахме редица проблеми и изпитахме скептицизма на повечето хора около нас. Но въпреки всички трудности смея да твърдя, че се справихме повече от добре. Просто основната ни идея бе прекалено силна и ни буташе напред в трудните моменти. Няма как да не си е заслужавало. Създадохме от нулата един спортен център и се гордеем с постигнатото. Сега е време да върнем и самочувствието на хората, да ги усмихнем отново.

 

Каква е основната идея, която е вложена в тази зала?
CrossFit 681 не е просто поредният спортен център, поредната зала, в която хората да разнообразяват.
Това е център за постигане на върхови постижения.
За едни това означава да доминират в избран от тях спорт, за други да се научат как да се движат правилно, ефективно или просто без болка. Основната цел пред нас е всичко, което правим днес да има смисъл след 5, 10, 15 дори и повече години.
Да създадем здрави и уверени хора, които няма да се притесняват от телата си като млади и няма да имат нужда от помощ, за да станат от стола или да ходят сами, когато остареят. Движението и правилното хранене са ключа към дълголетието и продължителния активен живот. Ние искаме да дадем точно това на всички, които го потърсят при нас.

zalata_720

А как дойде името?
Избрахме 681 за наше име не защото тогава е създадена Българската държава. Съществуват потвърдени исторически данни, че това се е случило през 632г. по времето на Хан Кубрат. Ние нито искаме да ставаме част от проблема с фактологията, нито да парадираме с излишен патриотизъм. За нас 681 е символ на новото начало на тази България, която познаваме и до днес . Искаме чрез нашето име да предадем този урок по история на всички, които попитат „Защо 681” или „Какво е 681”, в чест на нашите предци и нашето велико минало.

 

Какви за близките и далечните ви цели?
Близката цел пред нас е да изградим добра вътрешната организация, така че да бъдем максимално ефективни и полезни. Далечната е да популяризираме още повече CrossFit в България. Да обясним на хората, каква идея стои зад тази методика и защо е важно да водим активен начин на живот.681family_720

Какъв тип хора са добре дошли при вас?
СrossFit методиката не прави разлика между млади и стари или мъже и жени. Ако се замислим, нуждите на олимпийските атлети и нуждите на бабите и дядовците ни се различават само по степен, не по вид.
CrossFit ни учи как да се движим правилно в пространството, как да правим обичайните неща, необичайно добре. CrossFit ни държи далеч от диабета, сърдечно-съдовите заболявания и старческите домове. Всеки, търсещ позитивна промяна в живота си е добре дошъл при нас, без оглед на възможности и моментно физическо състояние. Ние възпитаваме нашето общество в духа на приемственост, подкрепа и приятелство. Среда, в която по-лесно да вървим заедно напред към нашите цели.

 

В заключение какво послание или мотивация би оставил в пространството?
Животът е твърде кратък, за да бъдем негативни и прекалено сериозни. Прегърнете тази идея и живейте с позитивна нагласа. Смейте се от сърце всеки ден. Бъдете смирени, бъдете жадни за знания, бъдете силни. Ще е трудно, ще е гадно, ще боли. Но само в добрия смисъл.

 

Текст: Венета Захариева

Снимки: Светлин Александров, Varna Trowdown

 

Това пък са NO BLINK, които също са много яки.