Съвети за уеб-хостинг за начинаещи

icon
Sofialive.bg
Източник: freepik.com

Да имаш блог, да имаш собствен сайт, да си направиш електронен магазин – всичко това са неща, до които опираме рано или късно в ерата на повсеместната дигитализация. Но за човек, който се занимава със съвсем друг род дейност, правенето на сайт, блог или е-магазин може да изглежда плашещо. Всъщност началото е съвсем лесно – достатъчно е да е налице ясна идея какво трябва да се постигне.

Първото нещо, което трябва да имате предвид, е, че изборът на доставчик на уеб-хостинг ще определи цялото ви онлайн преживяване. Хостингът е „туптящото сърце” на всеки уебсайт или блог. Без него нито един проект няма да бъде достъпен за потребителите онлайн. А качеството на услугата в общия случай очертава цялостното развитие на начинанието.

Първи стъпки при създаване на блог или сайт

Така, както за отваряне на магазин човек първо трябва да си намери помещение, и създаването на сайт изисква да си наемем място, където да настаним сайта си, следователно и да се договорим със стопанина за условията на ползване на пространството. За тази цел съществуват хостинг доставчици – фирми, които имат сървъри и ги отдават под наем под една или друга форма, за да могат различни хора да настанят своите сайтове на тези сървъри.

Освен самите физически машини и необходимия софтуер за работата на хардуера, хостинг-доставчиците имат и мощни интернет връзки, така че много хора могат едновременно да гледат тези сайтове, „стопанисвани” на въпросните уеб-сървъри.

С други думи всеки, който иска да публикува своя блог или уебсайт в интернет, има нужда от хостинг-доставчик. В противен случай ще му се наложи да инвестира много сериозни суми в хардуер, софтуер и комуникационни трасета.

Не може ли безплатен хостинг?

Краткият отговор е – може. Но безплатните услуги обикновено имат своята цена. Когато не се плаща с пари, обичайно се плаща с търпение, време, нерви или пък данни.

От друга страна, цената за базовите хостинг услуги е толкова ниска, че е безсмислено да се правят компромиси с качеството, достъпността, възможностите за управление и всички останали аспекти от вашия проект.

Как да избера доставчик?


Вярно е – доставчиците на хостинг-услуги са много. Повечето предлагат различни абонаментни планове, осигуряват и техническа поддръжка. Изборът изглежда труден. Но има някои критерии, които могат да ни насочат към качествен доставчик.

Критичните характеристики, на които трябва да се обърне внимание, включват цени, скорости, сигурност, време на непрекъсната работа (ъптайм) и поддръжка.

Когато става дума за цена, най-често за новостартиращи блогове и сайтове се използва т. нар. споделен хостинг. При него една физическа машина на доставчика се използва едновременно за няколко сайта – нещо като „съквартиранти”. Цените за такъв хостинг са скромни и се измерват с няколко кафета, измиване на кола на автомивка или плажна кърпа.

На по-късен етап могат да се окажат полезни и други видове хостинг. Един от тях е VPS (виртуален частен сървър), който създава изолирано пространство за конкретния сайт и му осигурява повече процесорна мощ и повече скорост. Този план е подходящ за по-големи сайтове, обслужващи разрастващ се бизнес.

Когато бизнесът е още по-голям, предлага различни онлайн услуги и интернет дейността вече е съществено перо в бизнеса, може да се наеме и т.нар. дедикиран сървър – той обаче предполага и солидни технически умения за управление.

Времето на непрекъсната работа (ъптайм) е времето, през което сървърът, хостващ дадения блог или уебсайт, работи безпроблемно и съответно сайтът е достъпен. Колкото по-дълго време работи машината без срив или друг вид прекъсване, толкова по-голям е т.нар. ъптайм. Тази функция обикновено се показва като процент - като например „99,95% гаранция за непрекъсната работа”. Високите нива на непрекъсната работа говорят за отличен доставчик на услуги. Ниво от 99,99% се счита за отличен ъптайм.

Наличието на професионален екип за поддръжка е друг важен критерий. Трябва да се търси доставчик, който предлага 24/7 достъпност чрез различни канали (телефон, имейл и чат на живо). Уважаващите себе си доставчици предлагат не само 24/7 обслужване, но и дават гаранция за бързо реагиране, например 30 секунди за отговор в чат канал или 15 минути време за отговор на запитване по електронната поща.

Има и още нещо важно. Ако планирате да поддържате сайт или блог, насочен към определени държави, в търсенето си трябва да включите фактора местоположение. За начинания, които се прицелват в българския пазар, най-добре е да се разчита на български хостинг-компании. Това е фактор, който има отношение не само към скоростта на обслужване и езика на общуване при техническа поддръжка, но и към спазването на законовите разпоредби, например относно съхранението и обработката на лични данни.

Трябват ли ми технически познания?

Краткият отговор е – не, поне не и за базовите форми на хостинг. Доставчикът има грижата за всички технически аспекти от работата на сайта. Разбира се, всяка форма на по-задълбочено познаване е от полза, но за създаването на сайт или блог не са задължителни каквито и да е специални технически умения.