Умните деца се учат тук

icon
Sofialive.bg
Източник: Лъки Кидс

Когато наближават ваканции или поредица от няколко почивни дни, родителите винаги се чудят къде детето им може да прекара почивката едновременно в забавление и развивайки знанията си?

Чуждоезиковото обучение е една от ключовите компетенции, без които вече се смята, че едно образование не би могло да бъде пълноценно. Не всяко дете има възможността да изучава в училище английски език на нивото и с темпото, което му е необходимо, за да бъде в крак с учебния материал. Някои деца изпитват трудности или пък просто усвояват малко по-бавно от останалите, на трети повече им се удават математическите задачи и природните науки. Същевременно, има деца, които бързо и лесно учат езици и това им доставя удоволствие.

Езиковият лагер "Лъки Кидс" е едно такова място, където заедно са събрани всякакви деца - някои от тях са по-напреднали, други - не чак толкова. В редовните часове в системата на средното образование много често ставаме свидетели на подобен микс от ученици, само че там това по-скоро представлява пречка и трудност. В лагера това е предизвикателство, което е утилизирано на максимум - мъниците са разпределени в групи, отговарящи на нивото им на владеене на английски, а в рамките на тези малки класове се насърчава дух на взаимопомощ. Благодарение на това по-изоставащите от материала все пак да поддържат темпо и да дръпнат напред, а по-опитните затвърждават вече наученото и стават още по-добри.

Оценките не бива да са фокус на заниманията по време на езиков курс, който се провежда извън учебно време. Затова и на детските лагери с преподаване на английски език е добре да няма цифрово изражение на резултатите, които постигат дечицата. За сметка на това, може да се предприема похват с картинки, стикери или печати. Най-високите постижения могат да се насърчават с лакомства и др.

Но на лагерите винаги ще има нещо много по-важно от учебните занимания - и това е свободното време. Педагозите препоръчват програмата на лагера да бъде изпълнена със забавни и вълнуващи занимания, по време на които, разбира се, комуникацията да се провежда на английски език. Така децата ще развият умения, свързани с ежедневната реч, които са незаменима основа за по-нататъшното им развитие. Този подход е от полза и за онези от тях, които са по-неуверени и чисто поради стеснителност отказват да използват езика.


Досегът с природата е от изключително значение за здравето, но също така и за развитието на детския интелект. Освен това, тези занимания са перфектният тийм билдинг, който изгражда трайните взаимоотношения между децата, така необходими за успешната работа в екип. Това са меки умения (от англ. soft skills), които ще останат за вашето дете и резултатите от тях то ще пожъне още със завръщането си в града и на училище след езиковата ваканция.