Великденският Заек

icon
Sofialive.bg

Навръх Великден хванахме за ушите Великденския Заек, за да ни разкаже набързо за работата си по празниците и след тях, за заниманията си в свободното си време и за голямата си рода. Добре де, ушите не сме му ги пипали, а за някои от въпросите почти съжалихме, че му ги зададохме. Ето го и него - предупреждаваме - само изглежда сладък и беззащитен. На твое място не бихме изпитвали нервите му.

Великденски заек image

Здрасти, г-н Заек! Къде те хващаме?
Хващате ме, ама друг път! (хили се ехидно)
Добре де, за къде си се разбързал така?
Великден започва, ако не сте разбрали. Ако има нещо, за което онзи щурак братовчед ми Мартенският Заек е прав (знаете го - има една смахната приятелка Алиса), е, че няма време!

А, всички ли зайци сте роднини?
(Поглежда леко накриво) Абе, странни животни сте вие хората. Всички ли имате кръвна връзка? Естетствено, че не. Само дето някои от моите роднини са по-известни зайци.
Кого още познаваме, освен онзи, за когото ни разказа Луис Карол?

(Опъва пръстите на предните си лапи и започва да ги свива, докато изброява)
Заекът Роджър ми е любимият племенник. Скокльото от Ну, погоди! е добро хлапе. Един от внуците ми пък е добър приятел с Мечо Пух. Има двама, за които не обичам да приказвам много - единия го мернахте за секунди в Монти Пайтън и Свещения Граал, а другият ми докарва кошмари - ако се сещаш за Дони Дарко. Само с онази надувка Бъгс Бъни нямаме кръвна връзка.

Каква е най-голямата заблуда за теб?
Че аз снасям яйцата (киска се и кудкудяка).
А каква е истината?
Аз снасям само шоколадовите (тресе се от смях).

Ти откъде идваш?
Вярваш или не - от Германия. За пръв път ме спряха така като вас да разкажа за себе си още в края на XVII век. Един немски ботаник ме интервюира. Само че той беше любезен и ми даде и моркови, а не като вас (гледа строго).
Добре, добре, вземи си репичка! И сега какво ще правиш?
Както всяка година по това време - тази кошница с яйца, козунаци и шоколади виждаш ли я? Знаеш ли на колко места трябва да спра и да оставя нещо? Не, нали! Само знаеш да питаш... добре де, репичките бяха хубави.

Великденски заек image


Как се готвиш за Великденските задачи?
Първо, обикалям и си набелязвам местата. Тук помага многолюдната ми челяд. Отнема около седмица. След това в четвъртък варим и боядисваме яйцата. Добре, че сме много, та помагат в кухнята. Има си и трикове да не се спукат в тенджерата. А след това - ей ме, обикалям с кошницата, тичам и оставям яйца и сладкиши.
А какво работиш извън Великден?
Завивам шоколади в станиол.

Мислехме, че това един мармот...
(Удря с лапа по масата)
Този мръсник работи на черно, няма трудов договор и подбива пазарната цена на шоколада. Изобщо не ми го споменавай!
Извинявай, нямахме представа! А как разпускаш?
(Поглежда лукаво)
Ходя на лов за ловци и журналисти в гората.

(Отстъпваме крачка назад) А, добре тогава, да те оставим да си вършиш работата...
Нещо много се разбързахте (смее се). Спокойно, репичките ми харесаха, а и ми беше приятно да си побъбрим.
Ох, олекна ни! Нещо да пожелаеш за Великден?
Излезте на разходка, починете си, пазете си биячите, яжте козунак. Абе, правете каквото искате, само не ми се пречкайте.