Виена - градът на “Целувката”

icon
Sofialive.bg

“Човекът е човек, когато е на път”. Няма спор. В началото на ноември, точно на първи сутринта, седях на Терминал 1, чакайки бусчето, което вози хората до самолета. Качих се и после бях във Виена. Това, ако не е вълшебство, не знам кое е!

Вълшебството си започна, мина и беше прекрасно! Посещавайки за втори път градът на императрица Сиси, открих, че възрастта има значение за това как ще видиш всяко отделно нещо, как ще чуеш историята, свързана с разгледаното и как ще минеш по уличките на града - ще се огледаш ли и когато се огледаш, кое ще забележиш.

Виена е приказен град. Там се крие история, изкуство и романтика, съчетана с все пак по-студените маниери на тази част от европейците. Когато сме на екскурзия в някоя балканска страна, ние виждаме различното, гледаме с интерес и все пак си усещаме нашето. Но извън Балканите си наистина другаде.

От тази си петдневна разходка мога със сигурност да ви кажа, че Виена си заслужава! Всяко място там е направо задължително да се види- всъщност не се гледа, а се преживява. Дали разхождайки се из градините на замъка, ще си представяш тук ли вървяла някоя императрица, дали ще гледаш от колко части е сребърния сервиз, или просто ще си във възторг от архитектурата и балансирания ѝ стил, все ще е емоция, която ти се иска да си вземеш.

Нека споменем специално галерията на “Belvedere”. С две ръце препоръчвам посещението на това място. Точно вътре в музея е така известната картина на Густав Климт, превърнала се в символ на града и дала облик на безчет сувенири- “Целувката”. Но не само тя спира дъха, когато разглеждаш музея. Навсякъде са красоти, носещи своето послание- къде видимо, къде по- общо, а най- често индивидуално, зависещо от сърцето на този, който се вгледа. Както е казал и Дъмбълдор (дано сте чели “Хари Потър” или поне сте гледали филмите...): “Щастие се намира и в най- мрачните времена, стига някой да се сети да запали светлините. “ Та и ние така -  ако търсиш смисъла, ще си го откриеш вътре в теб!

На това всъщност ни учи всяко пътуване - и тези, които ни местят в пространството, и тези, които поемаме към преоткриване на себе си. Така че ви желая да пътувате! В себе си и по света, в океаните от обич на другите, по морета и каквото си намислите, за където си мечтаете! Каквото и да видите обаче, мислете си какво ще извади от същността ви. Какво извиква, какво разкрива. Няма втори такъв шанс да опознаете себе си, какъвто е всеки билет!