За какво се използва сепараторът за пчелен прашец

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay.com

Машини като съвременните сепаратори за пчелен прашец са широко използвани в бизнеса с пчели. Те са важен елемент от неговото развитие и допринасят за успешното му и устойчиво развитие. Инвестицията в техника като тази е сред нещата, които трябва да направим, ако искаме да печелим добре от производството на мед – качествен и екологично чист при това!

Какво представлява пчелният прашец

Той е вид храна, която се определя като една от най-ценните. Източник е на полезни вещества като витамини, минерали, ензими и други важни за човешкия организъм елементи. Пчелният прашец се събира от пчелите работнички, като след това се овалва в мед и придобива формата на топчета с размер до 2 см. Събира се от цветята, а вътре в кошера се трансформира в „перга“. Използва се за храна на пчелите през зимния сезон, като едно пчелно семейство може да произведе до 7 килограма годишно.

Характеристиките на пчелния прашец се изразяват в основно в неговия цвят, който може да варира от черен до жълт. Неговият впечатляващ състав го превръща в лекарство за много болести като високо кръвно налягане (хипертония), наднормено тегло, нарушена обмяна на веществата и дори ракови заболявания. С помощта на сепаратора той се пречиства и така достига до крайния потребител.

За какво се използва сепараторът за пчелен прашец

Неговото предназначение е ключово. Употребата на сепаратора за мед се състои в това да пречиства пчелния прашец , което го прави неразделна част от технологичното оформление при „медения“ бизнес. Машината работи с електрическо захранване и е снабдена със сепариращи вибрационни елементи. Повърхностите на сепаратора, които са в контакт с продукта, са изработени от безвредни материали, така че да не оказват негативно въздействие върху крайния продукт.

Задължителен ли е за бизнеса с пчели

Придобивки като сепаратора за прашец от пчели е от фундаментално значение за това сладкото начинание да се увенчае с успех. Наред  с това е необходимо да се набавим и друг вид едра пчеларска техника, за да стартира и развием успешно бизнес идеите, свързани с производството на мед и други пчеларски продукти.

Освен сепаратор за прашец от пчели, посветените на този вид бизнес е желателно да си закупят центрофуга, разпечатваща машина, винтова преса и други технологични изделия в зависимост от естеството на упражняваната дейност.

Неразделна част от бизнеса с пчели е и помощният пчеларски инвентар – закопчалки за кошери, зегета, клещи за рамки, мехове и други полезни пособия. Инвентарът за добив на прополис и пчелен прашец е също сред честите покупки, които предприемачите правят, за да постигнат високи бизнес успехи.

Как да го започнем


Добивът на мед и отглеждането на пчели е благородна професия, която много хора сравняват с призвание. На първо място е добре да се запознаем с изключителната роля на пчелите в природа, за техния принос към поддържането на хармония и баланс в екосистемата. Тяхната неуморна работа допринася за размножаването на растенията и за това да ни има нас - хората.

Всеки един, който е решил да се занимава с добив на мед, трябва да знае, че тази професия изисква постоянство, упоритост и любов към пчелите. Природният продукт се произвежда бавно, което изисква от пчеларите да проявят и търпение. За започването на меден бизнес не е нужно да се прави голяма инвестиция. Първоначално може да се стартира със закупуването на няколко пчелина, а за в бъдеще тяхното количество да се увеличава, докато не се достигне желания брой пчелни семейства.

Какви са стъпките

Много хора първоначално са произвеждали мед за лични нужди и това за тях е било просто хоби. Ако обаче това занимание има потенциала да се превърне в професионална дейност с изгледи за стабилни доходи, то тогава е нужно да се опознае пазара и да се разбере какъв бюджет е необходим, за да се закупи парцел, кошери и друга техника като сепаратора за пчелен прашец. Важните акценти са:

  • изготвяне на бизнес план – най-важната стъпка при започването на бизнес с пчели. За да е меденото начинание перспективно, то трябва да е обмислено в детайли и да се изготви план, който да се следва. Освен да се купи качествена техника като сепаратор, е важно да се избере подходящо място, където да се позиционират кошерите. Препоръчително е те да не са в близост до други пчелини, а около тях да има водоем;
  • наемане на парцел – земята е много важен елемент от развитието на която и да е икономическа дейност. След като тя бъде избрана, идва ред и на това са се закупи подходящото оборудване, с което да се положи един успешен старт на пчеларството;
  • регистрация на фирма и набавяне на документация – нека не пропускаме и документалната част от сладкото начинание. Избор на фирма, окомплектоване на нужните книжа – това е също част от бизнес плана, свързан с добива на мед.

Определянето на бюджет е също задължително. Добрата новина е, че предприемачите могат да кандидатстват по Национални програма, за да получат финансиране и така да вдъхнат живот на меденото начинание. С отпуснатите средства ще могат да купят едра техника като сепаратор за пчелен прашец, но и друг вид уреди, необходими за производството на безценната крана.