Здрави и жизнени с индийски методи

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

 

Всеки ден сме в търсене на модерни и иновативни методи да останем здрави и млади за по-дълго, както и да се преборим с упоритите хронични заболявания. В последните години все по-често ни се случва да се обръщаме към Изтока и неговата хилядолетна мъдрост. За здравето си народът на Индия от край време и до ден днешен разчита на една древна система от знания по физиология, биохимия, медицина, психология, ботаника и фармакология, наричана аюрведа, която все повече и повече набира популярност и по целия свят.

Аюрведическото знание се е предавало през вековете като древна наука, редом с китайската традиционна медицина, например, която се занимава с баланса и благоденствието на човека. Нейните жреци са сред първите лекари в света. В типичен за източните учения стил, аюрведа разглежда тялото и духа като неделима система, от чието хармонично функциониране зависи качеството ни на живот, низ от комплексни фактори, които ни правят всичко това, което сме, по отношение на телесни показатели като тегло, кръвно налягане, пулс, алергии и предразположеност към болестни състояния, но също и що се отнася до темперамент и духовни търсения.

Днес аюрведа практиките са заложени в много болници в Индия и други държави от Южна Азия. В университети и научни институти по света се правят редица изследвания на най-ценните аюрведически лекарства, за да се провери тяхното действие и възможността за използването им срещу най-сериозните заболявания и предизвикателства в обществено здравословен план, пред които сме изправени в наши дни.


Лековете на аюрведа, за разлика от фармацевтичните продукти и техните синтетични съставки, нито могат да ни навредят, нито да предизвикат алергии. Освен това аюрведа доказано се справя с редица заболявания като церебрална парализа при децата, мускулна атрофия, мигрени, хормонални дисбаланси и много други. Пациентите, които се борят с различни онкологични заболявания, било то в оперативен стадий, или не, е препоръчително да комбинират химиотерапията си с естествени аюрведа решения, които ще облекчат страничните ефекти на имуносупресорите.

Противопоказанията при аюрведа се свеждат на практика до това, че ако не съобразим терапията си с това коя доша (жизнена енергия) или доши са преобладаващи при нас, може да постигнем тъкмо обратния ефект на това, което сме целили. Например, ако човек с кафа доша профил спазва даден хранителен режим, който е насочен към конституции с преобладаваща вата или пита дошата, може да се наблюдава покачване на килограми и дори затлъстяване, а ако диетата е спазвана с цел да се преодолее заболяване - дори да се стигне и до смърт.

За човек със западно мислене първоначално е трудно да осъзнае аюрведа. Отначало като че ли гледаме на нея като на поредното ню ейдж течение, в чиято ефективност автоматично сме склонни да се съмняваме. Истината е, че и най-силните рецепти в аюрведа трудно могат да ни помогнат, ако ние самите не сме склонни да направим нещо по въпроса. Именно тук идва и трудната част.

Огромна част от тайните на аюрведа се отнасят всъщност до храненето и изобщо не са никакви тайни. Става въпрос за комплекс от принципи, които никак не е трудно човек да опознае, но са изключително сложни, що се отнася до тяхното спазване. Аюрведа не бива да се възприема като “панацея” във вид на дадена терапия, която решава веднъж и завинаги всички наши здравословни проблеми и задоволява всичките ни духовни търсения. Всичко това ще се случи, но постепенно и едва когато е минало необходимото време. Ключово за ефикасността е постоянството в спазването на принципите на ядене, физическа активност, медитация, пречистване, сън и като цяло… начин на живот.

Централна роля в тези терапии заемат различните видове масажи с участието на различни билки, масла и други изцяло натурални съставки, специално подбрани за индивидуалния ни доша профил според аюрведа. Той се определя предварително от експертите в съответната аюрведа клиника. В двете спецализирани клиники - Аюрведа  София и Аюрведа Банско, можете да се обърнете към лекари от Индия, които са обучени да лекуват с методите на индийската медицина.