6 вечни типажа на офисното коледно парти

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Дойде сезонът на офисните коледни партита, а ако отиваш на първото си такова в новата си работа, те чакат много изненади. Ситуацията е малко като с любимите музиканти и актьори – “never meet your heroes”, за да не се разочароваш. И с колегите така – в офиса ги виждаш едни, но на коледното парти са съвсем други хора и осъзнаваш, че ти тия хора всъщност не ги харесваш. 

Аз обаче мога да ти помогна да се приготвиш подобаващо с няколко вечни персонажа, присъстващи в кажи-речи всеки корпоративен (и не толкова корпоративен) офис.

1. Пияното ентусиазирано парти животно

В офиса не му личи, но на офисното парти всичко става ясно – този колега има проблем с алкохола и изпитва странната нужда да третира събитието като тийнейджър в детска дискотека. Той е твърде ентусиазиран за подобно събитие и говори неща като “Сега ако не се отпуснем – кога?!” и “Цяла година работим, веднъж да се позабавляваме!”. След това обръща няколко шота и се раздава прекомерно много на дансинга, а за твой ужас – има колеги и колежки, които го окуражават в това. 

2. Твърде любвеобилният колега

На етажа и по стаите той е приятен джентълмен с чувство за хумор и винаги високо ниво на професионализъм. Изведнъж на коледното парти обаче ти говори твърде отблизо в лицето за това колко те цени като човек, прегръща те през рамото и дори ти лепва брадати целувки по бузата. Знаеш, че не го прави с лошо, но все пак искаш на мига да избягаш към банята, за да отмиеш миризмата на мустак, топнат в смесица от джин с тоник и електронни цигари. 

3. Измекярът


Във всеки офис има поне един измекяр, който се чуди как да паразитира на гърба на колегите си. Ако има безплатни плодове в офиса, той ще вземе поне кило, за да си ги носи вкъщи. Това е човекът, който на всяка шведска си взима от всичко и препълва чинията си с връх, независимо дали всичко му е вкусно и дали изобщо комбинациите от храни си вървят една с друга. Той слага 3 вида зърнени закуски в една купичка, ще им добави мляко, мед и сладко от ягоди и ще ги яде така. Затова не се учудвай, че на коледното парти се върти около кетъринга и всеки път го преоткрива наново: “Я, това какво е?” и си взима още веднъж. Ако няма как да вземе нещо незабелязано, казва “Да занеса вкъщи да пробват” и си прибира в найлонова торбичка или кутия за храна. Той е готов да остане след всички, за да види дали не може да си отнесе някоя и друга бутилка вкъщи. Всичко ще е наред, ако не оставяш на него да плаща каквато и да е сметка, особено с бакшиш.

4. Търсещата валидация стажантка

Джензитата са свикнали да търсят валидация предимно в социалките и гледат на офисната работа като на принудителен затворнически робски труд. Точно затова им е трудно да направят правилна преценка за това как да се държат в подобна обстановка, особено ако това им е първата офисна работа и първото коледно парти с колеги. Затова решават да привлекат внимание, както са научили от любимите си инфлуенсъри и да избухнат с кринджави TikTok танци отвъд рамките на приличното и нормалното. Твърде любвеобилният колега обаче няма против.

5. Дамата с дейностите

Тя е организирала всички активности за партито и да – винаги е жена. Предвидила е игри, забавни снимки, дрескод в коледни цветове, търсене на съкровища, куестове (задачки за изпълнение като “запознай се с колега от друг отдел” или “кажи наздраве на Дядо Коледа”), томбола с награди и всякакви подобни развлечения. Чувства се искрено обидена от хората, които не се включват в активностите и не играят като куклички в нейния коледен театър, но въпреки това запазва привиден позитивизъм. Тя е и същата, която пуска 30 имейла преди партито, за да напомни на всички колеги 250-те условия, които е измислила за събитието. На самото парти тя обикаля между всички като домакин, носи чаша, за да може да каже наздраве на всички и чака да ѝ благодарят за добрата организация. И вероятно го заслужава, но можеш да я изнервиш, като ѝ се оплачеш от нещо. Което ни води до следващия персонаж:

6. Оплаквачът

Всички се чудят защо е там, но е там. Той се оплаква от това, че партито е твърде далеч от тях, че музиката е твърде гадна и/или шумна, че кетърингът е твърде оскъден, че много бързо са свършили всички десерти и хубавите бутилки, че на други фирми знаеш ли колко по-яко парти са направили и прочие. Въпреки това той е на партито. Обикаля по различни групички колеги и се оплаква, но въпреки това не си тръгва. Негови архиврагове са пияното и ентусиазирано парти животно и твърде любвеобилният колега. Оплаква се, че няма да има градски транспорт, с който да се прибере и още от първия час на партито разпитва кой е в неговата посока с кола или в краен случай – с такси, за да си го делнат. Накрая се разбира, че това всъщност е измекярът, който играе театър, за да заблуди всички и да се прибере безплатно, с няколко бутилки в якето и плик, пълен с десерти.

А вашето парти кога е, да взема да намина за малко, ако е open bar?

 

Автор: Георги Емилов