Чанти и суеверия

icon
Sofialive.bg

Обичай, традиция или суеверие? Хм, не знам. Но все пак колкото и да си казвам, че не вярвам в суеверия, като черна котка ми премине пътя хвърлям камък. Даже два-три. И се въртя като пумпал, за да ми избяга лошата карма. Лудост, нали?

Нека обсъдим оставените чанта или портмоне на пода. В България широкоразпространено е суеверието, че предизвиква безпаричие. Ето защо българите сме бедни като църковни мишки. Хора, спрете да ги оставяте на пода. Колкото и да ви тежи, дори и да си докарате дископатия, предпазете се от финансови проблеми.

В Турция все ще се намери някой всезнайко, който да ви даде съвет и да ви поучи. Оставяте си чантата на пода и хоп, ето го Кемал се задава, за да те предупреди, че не е хубаво така и трябва да я вдигнеш. Вдигни я ти, мъжаго. Аз останах без ръце.

Това е традиция, която произхожда още от Анадола и Китай и е свързана с учението фън шуй, според което земята притежава специална енергия, която не трябва да действа толкова на вещите, колкото на хората. Тогава защо всички не лежим по земята и да бъдем енергийно заредени? Никаква работа, само лежане. Обичам го този фън-мън-шуй! Трябва да го разпространим и тук. Китайска поговорка гласи: "Чантата на пода - парите през вратата." Е, като нямаш пари, няма и да ти се отваря вратата, би казал българина.

В много култури, различни от фън шуй, земята (пода) е символично свързана със скромността, така че да сложиш чантата си на пода показва липса на уважение към парите ти. Затова трябва да уважавате парите си, ако искате да ги запазите. Аз ги уважавам, но те мен не. Щом толкова бързо си тръгват от мен. И не се връщат. Сега си мисля - просто страшно често съм си оставяла чантата на земята и оттам са ми всички проблеми. Мисля да започна да следя местоположението й по-сериозно. Дали пък няма някакво специално място, на което е на пари? Да кажем, поставяш я в банката и я държиш 4 часа там, после минаваш да си я вземеш, ако някой не е подал сигнал за бомба. Може пък да капне нещо. Не е много фън, не е много фън шуй.