...и по-добри зими е имало

icon
Sofialive.bg

Ако си недоволен от топлата зима, която ни изненада с 16 градуса през януари, а снегът от уикенда ти се вижда недостатъчно, то ще те усмихнем с ледени спомени, за едни отминали и по-добри времена. Според статистиката в периода 1900-1964, река Дунав е замръзвала 27 пъти. След това, явлението се случва през 1985, а последното вледеняване е през 2012, когато за първи път от 27 години Дунав замръзва напълно при Силистра, след като няколко дни температура е минус 15 градуса.

danube image

Най-дълго реката е замръзвала през 1954. Тогава цели 74 дни Дунав е бил скован от дебели ледове, а повърхността му се е превърнала в истинска атракция. Малко по-късно спомените на силистренци ни разказват за колосалната ледена пързалка, която се е организирала върху реката. Ледът е бил дебел над 20 см, а малки и големи са се забавлявали, като са карали кънки и шейни под музикалния съпровод на местни музиканти, които са свирили на брега, срещу дребни суми. Йордан Нейков, който е кмет на Силистра от 1976 до 1986, свързва ледения Дунав с акцията "бомби срещу леда".

danube image

В нея той, заедно с генерали и полицаи обикалял реката, като наблюдението се случвало и с хеликоптер, за да се набележат удачни места за разбиване на леда с взривни устройства. Кметът е чувал и разкази за вълци от Румъния, които през лютите зими минавали по замръзналите части и нападали кошарите в българските села. Дори и да няма лед по Дунав, в най-студените зимни месеци замръзват заблатените места между брега и защитната дига. За финал ще ти издадем, че видинчани ходили пеша до Румъния по вледенената река за последно през 1953 и ти пожелаваме една истниска зимна седмица.

На сърце му е стилът а ла Джеймс Бонд, но май си мечтае да е шейх