...от днес си казваме "да" легално

icon
Sofialive.bg

Точно от 12 май 1945 всички влюбени у нас могат официално да си отдъхнат, защото в България влиза в сила наредбата-закон за гражданския брак. Наредба-закон за брака е обнародвана в Държавен вестник (брой 108 от 12.V) и е претърпяла множество поправки до днес, но основните правила и изисквания си остават същите.

За да встъпиш в официален брак трябва да отговаряш на Условията за встъпване в брак. Не могат да го направят мъж, който не е навършил осемнадесет години, и жена, която не е навършила седемнадесет години. Също така не може да встъпи в брак лице, което страда от душевна болест, страда от болест, която би изложила на сериозна опасност здравето на партньора или на поколението от брака. Не може да встъпи в брак и лице, което е свързано с друг съществуващ брак. Забранено е встъпването в брак с роднини по права линия без ограничения, с роднини по съребрена линия до четвърта степен включително (даже ако родството и в двата случая е извънбрачно) и със сродници по сватовство до трета степен включително.

Ако с любимия ти не сте стъпили накриво с някое от горните изисквания, след като встъпите в брак, длъжностното лице по гражданското състояние ви обявява за бракосъчетани, съставя акта за женитба, прочита ви го, след което се подписвате заедно със свидетелите. На младите семейства - честито!

Текст Михаела Самарджиева

Любовта живее в устата, прави бузите червени и правилата са да не се щипе и да не се хапе