Велопоход "Заедно" в подкрепа на хората с хемофилия

icon
Sofialive.bg

Велопоход “Заедно” в подкрепа на хората с хемофилия се провежда за 4-та поредна година на 21 април в няколко града: София, Пловдив, Стара Загора, Варна, Бургас, обединявайки млади и възрастни хора в популяризирането на това рядко заболяване. Клиничното проявление се изразява с понижена способност на тялото да съсирва кръвта, и резултатът от което е по-продължителни кръвоизливи при нараняване, синини и увеличен риск от вътрешни кръвоизливи в ставите или мозъка.

 

Българската Асоциация по Хемофилия всяка година отбелязва Световния ден на хемофилията- 17 април, организирайки социално-спортния велопоход, който има символичен характер, тъй като колоезденето е един от малкото препоръчителни спортове за хемофилиците.

 

Тази година Асоциацията организира едномесечна кампания под надслов “Движението е промяна”, която има за цел да покаже, че нашите ежедневни усилия и желанието да търсим нови и по-устойчиви начини, за да подобрим условията за живот и лечението на хората с хемофилия, са всъщност пътят към промяната, която всеки ден създаваме.

innerr_1024

Част от социалните цели, за които Асоциацията работи в дългосрочен план, е подобряването на условията за достъп до детски градини и учебни заведения за децата с хемофилия, както и преодоляване на психологическата бариера за тях и родителите им. Паралелно с това тече активен работен диалог с отговорните институции за осигуряване на профилактично лечение за пациентите над 18-годишна възраст, както и за обезпечаване с нужното количество лекарство за плановите кръвни операции.


 

Всяка година инициативата се радва на нови последователи и хора, които са мотивирани да си помагат едни на други. Последните години Асоциацията успява да обедини различни организации от публичния, неправителствения и частния сектор.

Над 1500 човека за последните 3 години се включиха в шествието, излизайки ЗАЕДНО с колело в градовете си, за да покажат съпричастност.

 

С Велопоход “Заедно” 2019 организаторите призовава да бъдем отговорни за бъдещето си и да отворим широко очи за хората, които понякога игнорираме, без да осъзнаваме.

 

От Редакторите