Силвия Петкова: Да си актьор е съдба. Но се иска много воля и търпение

icon
Sofialive.bg
Източник: личен архив

Тя е талантлива, лъчезарна, темпераментна и успешно превъплащаваща се в интересни и колиритни образи, които оживяват на театралната сцена и филмовия екран.

Познаваме я от постановките „Пипи дългото Чорапче“, „Тирамису“, " Съгласие ", "Олд Сейбрук и последния страстен любовник", “Кризисен Център”. Участва в продукциите "Лов на дребни хищници", "Под приктитие", "Революция Z", "Пътят на честта" и др.

За актьорската професия и предизвикателствата в нея, популярността, изкуството като процес и новите й проекти, ще научим повече от Силвия Петкова - актрисата със слънчево отношение към живота. 

Казват, че изкуството изисква жертви. На теб налагало ли ти се е някога да жертваш нещо наистина ценно в името на пътя, който си избрала да следваш? 

Както всеки артист, така и аз съм се борила много, за да остана на пътя си и да не спирам да следвам мечтите си. Но не приемам нищо от случките ми като някаква жертване. А като уроци - как да бъдеш силен в тази доста неблагодарна професия.

Актьорската професия е много диманичма и със сигурност рядко скучаеш. Как успяваш да се справиш с натоварването и да намериш баланс между многото превъплъщения и роли, и ти самата? 

Опитвам се внимателно да нареждам програмата си. Всички ангажименти извън театъра имам възможност да подредя в удобно за мен време, така че да успея да се справя с всичко, без да се усеща липсата ми.


Как се изгражда успешен театрален или филмов образ? 

Предизвикателствата са безбройни. И много вълнуващи. Но винаги зависи от характеристиките на персонажа. Дали е комедия или драма. Как да намериш допустимата граница, за да не преиграеш. Как да превърнеш всички тези случки в свои и да ги пречупиш през своята емоционална интелигентност. Как да намериш път към партньорите си, за да се получи химията. Как всичко да се превърне в ИСТИНА.

Къде е границата между здравословната популярност и умишлената жажда за слава?

Болезнена тема ми е тази. “Славата” ми отне доста любими приятели и се нагледах какво не трябва да се случва с един актьор, когато има шанс да работи. Няма рецепта за това. Въпрос на личен избор и характера на човек. Ако суетнята, самовлюбеността, егото и 15-минутната слава са по-важни за някого, от това да се твори, експериментира и надгражда непрестанно - тогава спасение няма!

В какви риалити формати не би участвала?

Не съм сигурна, че има някое, в което да участвам - освен ако не е свързано с пътешествия и оцеляване.

Какво мислиш за ситуациите, в които кастинги се печелят по "другия начин"? Има ли реално подобно явление в кино средите у нас?

Нямам представа. Но смятам, че времената на “ония начини” май отминаха. Мисля, че повечето продуценти и режисьори имат амбиция да правят най-доброто възможно - съответно искат професионалист с талант, който да им свърши работа по най-добрия и бърз начин. Така де... вярвам, че е така.

Ако не беше станала актриса, с какво щеше да се занимаваш? Какви са твоите любими занимания извън сцената и снимачната площадка?

Пътешествията! Не съм сигурна какво щях да правя ако не бях станала актриса. Може би щях да имам бар или пък да намеря професия, свързана с пътувания, или разследвания, или археология... нямам никаква представа.

Трудно ли е за един български актьор да пази личния си живот настрана от медиите?

Не. Защо да е трудно? Това е личен избор. Ако един познат на зрителите човек излага на показ цялото си ежедневие в социалните мрежи - значи може да очаква и отразяване на това в медиите. Ако иска лично пространство - поставя ясни граници. А какво жълтите медии ще си съчиняват по негов адрес, трябва да е ясно на всички, че е далеч от истината.

Смяташ ли, че за да си актьор е и призвание и изтощава ли те понякога влизането от образ в образ,т.е изживяването на безброй чужди истории като лични?

Не! В никакъв случай не ме изтощава. Напротив зарежда ме, вдъхновява ме, обогатява ме. Ако е обратното - значи няма да е моето призвание. А актьорството Е призвание. То е съдба. Ако не ти е писано, никога няма да имаш волята и търпението да чакаш, да се бориш, да вярваш, че ще дойде твоя миг, просто ще се преориентираш.

На какви места обичаш да ходиш, когато имаш свободно време?

Навсякъде извън града. Обичам природата. Няма значение дали на планина, море или пък на експедиция в чужбина, откриване на нови култури... навсякъде извън София.

В "Пътят на честта", героинята ти често чете приказки на екранния си син. Смяташ ли, че именно това твое успешно изпълнение има принос да бъдеш избрана да озвучаваш поредицата "Хари Потър" на Джуан Роулиг на аудиокнига?

Не мисля, че двете неща са свързани. Надали някой от представителите на Дж.К.Роулинг в Англия е гледал каквото и да е с мое участие. Чули са гласа ми и аудиокниги, които вече съм прочела в платформата на Storytel. Критериите в озвучаването нямат нищо общо с визуалните превъплъщения на нараторите.

Какво мислиш за този проект и почитателка ли си поредицата?

Аз съм заклет фен на Хари Потър още от както беше преведен и на български език преди толкова много години. Неописуемо щастлива съм, че имам тази отговорна и вълнуваща задача. Дано се справя достойно. Давам всичко от себе си.

Какво ново ти предстои?

Предстои премиерата на нов филм, в който двамата с Юлиан Вергов сме в главните роли - “Пепел върху слънцето”. От 20-ти март ще е в кината.

Медицинска мистерия, журналистическо разследване - пациент умира след спешна операция. И една журналистка започва да разследва доктора...

 

Интервю на Линда Николова