Деян и Иво от Aubergine

icon
Sofialive.bg

Скрита между ниски кооперации на две крачки от булевард Евлоги и Христо Георгиеви и НДК, Карнеги винаги ни е била особено симпатична. Освен че е една от най-малките улички в големия град, тя има своя особена атмосфера, която е два пъти по-приятна, когато София се окаже в студената прегръдка на есента. Преди години номер 11 отвори врати ресторант Aubergine, а на нас не ни трябваха допълнителни покани, за да му станем редовни клиенти - в него готвеха хубаво, звучеше джаз, изобщо пасваше на Карнеги като топла ръкавица на хубава женска ръчица

Уви, приказките невинаги имат щастлив край и поради една или друга причина, Aubergine затвори врати.

aubergine image

Всичко отново си дойде на мястото тази пролет, когато ресторантчето буквално бе възкресено от пепелта, благодарение на усилията на Деян, Иво и много техни приятели, които в продължение на месеци ремонтираха сградата, преобразявайки напълно нейния интериор (както и кокетната градина отвън). Новото начало за Aubergine е повече от обещаващо - тук откриваме изключително концентрирано и кратко меню с едновременно семпли, но великолепни на вкус ястия плюс селекция български крафт бири и хубави местни вина. С други думи - Aubergine е тъкмо от онези места с ясна концепция и елегантност, където предпочитаме да сядаме по всяко време на годината. Затова и откъснахме от времето на Деян и Иво, за да ги разпитаме как са постигнали всичко това.

Мислех да стана
Деян:
Мъж, който се вози отзад на боклукчийските камиони (смее се).
А станах
Деян:
А какъв станах, не е съвсем ясно. Но пък онова, с което се занимавам, ми носи голяма наслада.
Иво: Според майка ми сме станали обикновени кръчмари (смее се).

Уличката
Деян:
Карнеги и тази къща са много специално място. Изобщо в идеалния център е трудно да намериш нещо подобно - хем да е близо до всички важни локации и до няколко големи булеварда, хем да е тихо, спокойно и да има градина. Тя е много важна за ресторанта, все едно минаваш през гардероба и влизаш в Нарния. В момента работим по въпроса и до средата на януари вече ще сме я покрили и превърнали в зимна градина.

Името
Д
еян: Решихме да го запазим от уважение към усилията на предишния екип на ресторанта - те са започнали с ентусиазъм и с добра идея, доближаваща се до онова, което правим в момента.
Иво: И не сме забравили патладжаните в менюто, разбира се.


aubergine image

Промяната
Деян:
Беше абсолютно наложителна, искахме да вдъхнем нов живот на къщата.
Иво: Състоянието, в което заварихме Aubergine, беше много тежко. Мястото беше "уморено", трябваше някой да се погрижи за него. Нужен беше ремонт - и буквален на сградата, интериора, масите и столовете, но и на менюто, на цялостната концепция. Представяхме си го козметичен, а се оказа основен. След толкова месеци усилия обаче сме доволни - сега тук има повече светлина, повече уют и хубаво оформен интериор. Безкрайно сме благодарни на нашата приятелка Ралица Керменлийска - тя реши целия интериор. Без нея още щяхме да избираме цветовете.

Менюто
Деян:
Искахме да избягаме от клишето. Което в софийския случай означава меню, дебело като тефтер и заведение, предлагащо всичко - от пица и паста до скара, пържени картофи и шопска салата. Беше важно в нашето място да има ясно изразени вкусове, много късо меню, всяко ястие в него да бъде направено с качествени продукти.
Иво: От самото начало знаехме, че тъй като самите ние не сме майстори-готвачи, няма да се месим твърде много в менюто. Оставихме това изцяло на хората в кухнята - всички предложения бяха и ще бъдат техни.

Добрият екип е важен, защото
Иво:
Без него всичко това би било невъзможно. Имаме огромно уважение към хората в кухнята, както и към целия ни сервизен персонал.
Деян: Добре знаем колко силно зависим един от друг. В нашия екип сме едва десетина човека и ако един се провали, си го отнасяме всички.

Заобиколени сме от хора, които
Иво:
Са талантливи, а на всичко отгоре са и млади. Има много такива наоколо, късметлии сме, че от самото начало ги срещнахме. В един момент се получи и онова, към което се стремим от самото начало - средата и атмосферата на ресторанта започна сама да привлича симпатични хора.

aubergine image

Работата е
Иво:
Страст, без никакво съмнение. Ако не беше, никога не бихме й отделяли подобно време и усилия.

Грешките са
Иво:
Нещо, което обичаме Дори правим няколко повече от нужното, за да затвърдим идеята, че несъмнено са грешки (смее се). Но пък се научаваме да бъркаме с малки неща и често. Това ни печели време, а и много опит.

Компромисите са
Иво:
Малките компромиси са неминуеми - например чашите за вода на масата не са най-добрите на света. Но в Aubergine никога няма да направим компромис с качеството на продуктите, които ползваме - те са от първостепенно значение. За нас е изключително важно да ни познават по качеството на кухнята, както и по това, че порциите са нормални, за да хапнеш и да си тръгнеш заситен.

Искам хората да описват Aubergine като

Иво: Онова готино място на спокойната улица. Или пък - онова място, на което няма телевизор.

Aubergine е на ул. Карнеги 11 и работи всеки делничен ден от 12:00 до 23:00
В събота и неделя работи от 10:30 до 23:00
0889 99 18 67; www.aubergine.bg; facebook.com/AubergineSofia; twitter.com/Aubergine_Sofia

Текст Никола Шахпазов/ Фотография Антон Чалъков

Турски ресторант