Е признаваме си, отидохме до бизнес парка, за да хапнем. Свършихме си срещите в епицентъра на бизнес иновациите в София, именно тоя въпросен парк и нали знаеш, „Който не работи, не трябва да яде.“, а ние поработихме.
И ето ни в Tre P - абревиатура от пица, паста и пастичерия – т.е. почти всичко, което искаме от живота. Лъха на Италия още от входа. Фенове сме на традиционната кухня и вече нямаме търпение. Чухме, че имало специална рецепта за пица, от която не се пълнеело. Има още нещо, което ни накара да вярваме в качеството им прекалено много: правят си сами пастата.
На всичкото отгоре имат доставка, но тя достига само до по-близките локации на заведението, защото искали продуктите им да стигат до клиентите в такъв вид, в които те самите биха ги яли.
Обядвахме пица с 8 различни вкуса - великолепната осморка
Вече сме супер впечатлени и търсим човека зад тая идея. Оказва се че е главния готвач – Антон Ямаков. (Носител на бронзов медал за най добро тесто на международен пица шампионат в Малта и един едно второ място за авторска пица в конкурс на креативност в София). Изглежда супер спокоен и даже ни кани да надникнем в кралството му, докато приготвя кръгла маргарита. Виж какво още ни сподели за вкуса на Италия и техниката, която използва:
Здравей, как си?
Благодаря, добре.
Кажи къде те намираме и какво правиш?
Намирате ме в Tre P (пица, паста и пастичерия). Работя тук в кухнята като главен готвач.
А от къде е тая любов към кулинарията?
Всичко се случи съвсем случайно. Работя в кухня вече 12 години, а преди това не съм и предполагал че ще работя в кухня някога. През 2006-та заминах за Италия и там започнах работа в кухня на наѝ-ниската позиция, разбира се. Именно там, наблюдавайки процеса на готвене и любовта към храната осъзнах, че това е моята професия.
Знаем, че си главен готвач в Tre P, разкажи ни за мястото, идеята и работата си.
Tre P е е едно уникално място, създадено от истински хора. Иноваторско и модерно, с най-новите тенденции за една кухня и най-доброто обурудване. Тук правим нещо различно, което за сега не можете да опитате никъде другаде. Нашите: Пица Ала романа, пица Kласика, и нашата приготвена на място и по традиционна италианска рецепта, прясна паста са блюда, които всеки трябва да опита.
Коя е специалната ви технология?
Специалната ни технология е начинът, по които приготвяме тестото за пица. То е с високо водно съдържание и дълъг ферментационен процес, което прави нашите пици изключително леки и уникално вкусни.
Ако беше пица каква щеше да си?
Ако бях пица определено бих искал да съм пица в Tre P.
Какво друго готвите в 3Р?
Тук сме наблегнали предимно на италианската кухня - предлагаме фокачи, каноли, имаме също така и разнообразни основни ястия, както и няколко вида ризото. Всеки ден се готвят и различни супи.
Кой е най-големият ти гаф, който си правил?
Сега точно не се сещам, но определено ми се е случвало да сгафя.
Готвил ли си в чужбина? Какво донесе от там в България?
В чужбина се научих на повечето основни правила за работа в кухня, организация, дисциплина… Също така и доста традиционни италиански гозби и специалитети.
Има ли кулинарна култура у нас?
Бих казал, че нашата кулинарна култура е доста голяма и се развива все повече.
Пожелай нещо на Sofialive.bg.
Нека всички да готвим с любов, защото човек може да прости и на най-големите си врагове след една хубава вечеря!
Антон е прекрасен не само главен готвач, но и човек. Завърши обяда ни по италиански с каноли и ни изпраща сити.
Казваме ти, че няма да останеш гладен ако идеш там – ще си тръгнеш с поглезени сетива и усещане за Италия.
Адрес: Бизнес парк, София, сграда 10
Телефон: 088 735 0350
Автор: Злати Стоянова
Фотография: Цветелина Кафеджиева
Коментари