5 любопитни факта и подходящите храни за финалите на европейските първенства по футбол

icon
Sofialive.bg
Източник: BILLA

През последния месец Европа е футбол, а Германия е центърът на спортната магия, благодарение на Европейското първенство, което приковава запалянковци от цял свят пред екрана. След десетки вълнуващи футболни вечери, изненадващи обрати и незабравими изпълнения, ще бъде определен новият шампион на Стария континент.

Вижте 5 любопитни факта от финалите на европейските първенства, изпълнени с паметни голове и много драматични моменти:

Първите две държави, стигнали до финала, вече не съществуват

Първото Европейско първенство по футбол се провежда през 1960 г., като до мача за титлата достигат съставите на СССР и Югославия. Отборът на Съветския съюз печели трофея, след като побеждава с резултат 2:1. Любопитно е, че и двете държави вече не съществуват, след като СССР се разпада през 1991 г., а Югославия се разделя на по-малки нации през 2003 г.

Освен с футболните си подвизи, Югославия и впоследствие Сърбия става известна с вкусната си скара, която феновете на футбола обожават. В дните преди финала BILLA предлага богато разнообразие от готово месо за скара, което директно да сложите на огъня - кебапчета и кюфтета от собствената марка „Българска ферма“ за 5.89 лв. за 480 г, свински врат без кост за 10.99 лв. за 1 кг и говежда наденица за 5.99 лв. за 500 г.

Два поредни финала са решени с последен „златен гол“

Правилото за "златен гол" е въведено през 1993 г. от УЕФА и на практика означава, че първият отбор, вкарал гол в продълженията, печели двубоя. Сякаш по ирония на съдбата следващите две Европейски първенства, през 1996 г. и 2000 г., се решават именно със "златен гол". Оливер Бирхоф става герой за Германия през 1996 г. във финала срещу Чехия, а Давид Трезеге носи титлата за Франция четири години по-късно.


Наред с футболни успехи Франция може да се похвали със стотици видове сирена, които са сред най-добрите в света. За притежателите на BILLA Card веригата е подготвила специална Гранде оферта с 25% отстъпка на всички вносни сирена.

Единственият финал, решен след изпълнение на дузпи

Единственият финал на Европейско първенство по футбол, решен с дузпи, се състои през 1976 г. в Белград, когато Чехословакия и Западна Германия се изправят един срещу друг. Чехословакия триумфира с 5:3 на дузпите, като последната и решаваща е изпълнена от Антонин Паненка, който става легенда с иновативния си удар, един от най-емблематичните в историята на европейските първенства.

И като стана дума за Чехия и Германия, няма как да не споменем най-футболната напитка – бирата. В седмицата на финала в BILLA можете да намерите богата селекция от пиво с до 35% намаление от цял свят.

Единственият отбор, защитил титлата си

На финала през 2008 г. силният отбор на Испания печели първия си трофей от 44 години насам и това поставя началото на период на доминация за една от най-добрите футболни страни на всички времена. През 2012 г. Испания става първата страна в историята на Европейските първенства, която запазва титлата, като побеждава Италия с 4:0 на финала.

Испания и Италия привличат милиони туристи заради вкусната кухня и топлия климат. А когато стане прекалено горещо, едно от най-търсените лакомства е сладоледът. Тази седмица BILLA ви кани на истинска сладоледена фиеста със супер предложение - сладоледи с класически и плодови вкусове и богат избор от сладоледи от собствени марки с до 40% отстъпка.

Два отбора откриват и закриват първенството

Европейското първенство през 2004 г. остава в историята с това, че Португалия и Гърция откриват шампионата в първия мач, а по-късно двата тима играят във финалната среща. И двата пъти гърците шокират „мореплавателите“, за да триумфират с европейската титла, поднасяйки една от най-големите сензации в историята на футбола.

Преди 20 г. гърците доказаха, че са добри и във футбола, но несъмнено тяхната сила е морската кухня. Ако сте решили да замените месото и да си приготвите риба за големия финал, можете да се отбиете в най-близкия магазин BILLA и да си вземете пресен лаврак на супер цена от 17.99 лв. за килограм или замразена цаца за 2.49 лв. за 500 г. В случай че не ви се готви, за притежателите на BILLA Card, търговската верига предлага пържена цаца от топлата витрина за 16.99 лв. за килограм, хайвер със сьомга за 3.49 лв. за 200 г и натурална сельодка от деликатесната витрина за 15.99 лв. за килограм.  

Тазгодишният мач за титлата наближава и е време да се подготвите подобаващо за епичната битка на Евро 2024. Изобилие от футболни оферти на специални цени очакват запалянковците в най-близкия магазин BILLA.

Със своята BILLA Card можете да се възползвате от 25% отстъпка на колбаси „Перелик“, 25% отстъпка на шоколадови десерти Snickers, Mars, Twix и Bounty и 20% отстъпка на всички чипсове с марка BILLA. Част от страхотните предложения на BILLA за финалното дерби са също хрупкави крекери Kuku Ruku на супер цена от 0.99 лв. и безалкохолна плодова напитка за 1.49 лв. за 1 л.

Повече информация за актуалните предложения от седмичната брошура на BILLA можете да видите на: https://www.billa.bg/promocii/sedmichna-broshura