Есенна прелюдия

icon
Sofialive.bg

Само да ни захлупят студовете и ей ни на - веднага си забравяме мантрите против пържене и почваме да се умилкваме край тигана с бабините манджи. В случая, тиганът е на ресторант Магданоз и в него изкусително се разцвърчаха ей тези сини домати, за две порции от които ни трябват:

500 г патладжан,
400 г домати (пресни или от консерва),
60 г твърдо сирене,
1 скилидка чесън,
2 с. л. доматено пюре,
1 щипка босилек,
1 щипка черен пипер,
1 щипка сол,
1 щипка магданоз,
брашно (за овалване),
мазнина (за пържене и за соса).

Подготвителната процедура си я знаем - режем патладжаните на 4-милиметрови полумесеци и накисваме за 10-15 минути в подсолена вода, за да им изкараме горчивината. В това време настъргваме доматите и ги слагаме да се варят заедно с черния пипер плюс доматено пюре за по-плътен вкус. Щом водата им изври и загубят яркочервения си цвят, сваляме от котлона. Допълваме ги с една идейка мазнина, пускаме им ситно накълцаните чесън и босилек, посоляваме и сме готови със соса.

Залавяме се с патладжаните. Отцеждаме и подсушаваме старателно на кухненска хартия, овалваме в брашно и - айде в сгорещения и обилно, ама наистина обилно полят с мазнина тиган. Държим ги да си плуват там, докато хванат хрупкава коричка и златист цвят, след което ги настаняваме отново за минутка върху кухненска хартия - колкото да обере излишната мазнина. За капак им сипваме топлия доматен сос и настърганото сирене, а чинията поръбваме с магданоз.

Или диджеят и продуцент Живорад Милич. Първият му сет е на детски рожден ден, а сега вършее из цяла Европа и Щатите