Хитът на сезона

icon
Sofialive.bg

Помниш ли, когато ти представихме страхотното предложение Ла Форка на ресторант Табиет? Разбира се, че помниш, ние също не можем да забравим крехкото и сочно говеждо от породата Блек Енгъс, поднесено на нагорещен метален шиш, в компанията на ароматен свински бекон, което цвърчи апетитно, докато стои на масата ти. А очевидно не само ние си падаме по неустиомото месно блюдо, защото в момента Ла Форка е абсолютен хит в ресторанта. И то напълно заслужено.ла форка image

Ако още не си го опитвал, представи си следната картинка. Качваш се с приятели, семейството или с партньори в красивия и спокоен Лозенец. Сядаш в изискания уют на ресторант Табиет и решаваш да пробваш това ястие, за което всички говорят. Поръчваш Ла Форка в размер спрямо компанията - за трима, пет или повече души, след това разгръщаш винения лист (или ако си любител на бирата, поръчваш от любимото си пиво) и избираш питие по твой вкус, за отлично допълнение на чудесно печено месо.ла форка image

През това време екипът в кухнята приготвя специалното си предложение. Месото се нарязва на порции и докато се запича, при него стои и металният топуз с шишове, за да се нажежи до максимална степен. След това готвачите изваждат шиша и редят върху него филиите говеждо месо, а за финал над тях нареждат и резени пушен бекон, който допълва чудесно вкусовите и ароматни качества на порцията. Самият шиш, на който се поднася месото, събрал топлината на фурната, стои нагорещен повече от 20 минути, което гарантира допълнително доизпичане на месото и неговите постоянна температура и крехкост. А на дъска под Ла Форка се поставя купа с ориз басмати със зеленчуци. Така стичащият се от месото сос напоява ориза и допълва вкуса му. И за финал, порцията пристига с три соса на масата ти - медена горчица, соев сос и сос барбекю.ла форка image

Сега си представи и следното - седиш с компанията си в приятната атмосфера на Табиет, водите спокоен разговор над чаша вино, която предразполага към отпускане и леко изостря апетита, а в това време пристига сервитьорът и ви носи описаната по горе порция Ла Форка. Тъй като горещият шиш продължава да готви месото и да запича бекона отгоре, от него се носи неповторимият аромат на печено и пушено месо, под звуците на лекото му цвърчене върху шиша. Бихме те разбрали напълно, ако в този момент разговорът спре за миг, преди да се насочи към кулинарното изкушение, което се предлага само и единствено в ресторант Табиет. Сега разпределяте порциите си и си наливате по още една чаша вино - за настроение и апетит.

Е, вече не е загадка защо Ла Форка е най-предпочитаното предложение от менюто на Табиет. Добър апетит и наздраве!

Текст Ивайло Александров

Буди сe с "пфф, събудих се" и искаше да направи duck face на снимките, но забрави