Стига! Голямото празнично тъпчене трябва да приключи на секундата и трите сантиметра в повече от талията ти са само един от аргументите, но достатъчно съществен, за да прекратиш тази лудост. Решихме да контрираме обилното и калорично кулинарно нашествие от последните две седмици с нещо, което ще те изстреля на друго ниво - ризото с черен ориз и морски дарове.
В Древен Китай черният ориз бил толкова ценен, че е бил достъпен само за императора и неговото семейство, което е и причина за другото му име - императорски. Варивото е било категорично забранено за простолюдието и всеки плебей, дръзнел да го опита, бил осъждан на смърт. Понастоящем се счита, че черният ориз е една от най-полезните храни изобщо, защото съдържа всички необходими витамини и минерали, като в същото време е изключително диетичен. Да не говорим за превъзходните му вкус и аромат, способни да предизвикват обилно слюноотделяне у всеки, независимо от потеклото или обществения сан.
Нужни са ти:
300 гр. черен ориз
3 с. л. масло
2 с. л. олио
100 мл. бяло вино
1 глава лук, нарязана на кубчета
2-3 скилидки чесън, нарязани на ситно
1 морков, 1 тиквичка и 1 чушка, нарязани
на пръчици
2 ч. ч. почистени сварени скариди
1 лимон
600 мл. зеленчуков бульон
черен пипер
сол на вкус
200 гр. скариди
По желание:
настърган пармезан
лъжица хайвер
Предупреждаваме, че черният ориз се готви по-бавно от белия, а когато е във вариант ризото, трябва да се въоръжиш с търпението на Буда. Има обаче един малък трик, който ще ускори процеса - преди да пристъпиш към същината, го накисни във вода за поне час и половина. Когато преминеш подготовката, изсипи всички нарязани зеленчуци и ги запържи с маслото и олиото на лек огън в по-дълбок съд докато омекнат (обикновено за около 7-8 минути). След това добави внимателно добре отцедения черен ориз и полей с бялото вино. Бъркай непрестанно, докато оризът поеме течността. Повтори същата процедура с бульона, като доливаш на равни части (не забравяй да бъркаш), докато оризът абсорбира цялата течност и набъбне достатъчно. Ще ти бъдат нужни от 45 минути до час, като оризът се счита за готов, когато спре да хрупка и стане достатъчно мек.
Сега добави по-голямата част от предварително почистените и сварени скариди към ризотото и разбъркай отново. Добави черен пипер и сол на вкус. Сервирай на равни порции и гарнирай готовото ризото с 2-3 скариди отгоре и с малко настърган пармезан. Към всяка порция може да добавиш по лъжичка бял хайвер и резен лимон.
Текст Мартина Панайотова
Още любопитни и полезни статии:
- eMAG Black Friday 2024: Спестявания за над 29 милиона лева и 37% клиенти Genius
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
- Fanta® и Warner Bros Pictures обявяват партньорство по случай премиерата на филма „Бийтълджус Бийтълджус“
- 5 любопитни факта и подходящите храни за финалите на европейските първенства по футбол
- Защо „стампот“ е важен за Евро 2024?
- 5 тайни на безупречния френски стил
- BILLA България получи най-високото отличие за социална отговорност на VI Progressive Awards 2024
- Мултидисциплинарният фестивал Ritual Gatherings акостира на Южното Черноморие за 6-то поредно издание
- eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти
- Основно ръководство за покупка на лентов шлайф
Коментари