Нов прочит

icon
Sofialive.bg

Айде на бас, че и на сън да те бутнат, ще изрецитираш рецептата: кисело мляко, краставица, копър, зехтин и сол, а по желание - орехи и чесън. Понякога от скука сменяме копъра с босилек или магданоз, а орехите - с лешници или бадеми, но каквото и да правим в общи линии е все тая. Затова страшно се зарадвахме на веганския таратор за 4 лв., който съзряхме на щанда за прясно приготвени храни в Зоя. Тазседмичното ни попадение е ценно за всеки, който по една или друга причина не близва кисело мляко, а за него му трябват:

200 г орехи,
1 краставица,
сок от половин лимон,
стрък копър,
хималайска сол на вкус.

Как се прави таратор няма какво да обясняваме. Ще се спрем само върху ключовата му съставка в този случай - ореховото мляко. За него пресните ядки се киснат във вода няколко часа, а най-добре - цял ден, след което се пасират на пюре и се прецеждат. Към тях се добавя всичко останало и се подправя с хималайска сол, която е сто пъти по-полезна от обикновената. Съдържа малко натрий и е богата на полезни микроелементи; препоръчва се при високо кръвно, артрит, диабет и дори успешно се бори с онази гад целулита.

Веганският таратор е в смесен магазин Зоя на "Аксаков" 22 и струва 4 лв.

Фотография Васил Танев

Британски топ журналист и един от директорите на фондация Guardian за интернет като пъпната връв на света и журналистиката като копаене от сутрин до вечер. Беше тук за вторите награди M-Tel Media Masters и за нас бе чест да го пипнем