С лют характер

icon
Sofialive.bg

Може да си го чувал, а може и да не си. Във втория случай си се лишил от прилично количество желязо, калций, фолиева киселина, витамин С и А, както и от възможността да добавиш приятен лютиво-тръпчив вкус към яйцата, салатите и сандвичите си. След малко ще поправим тази грешка, но ето най-напред няколко идеи какво да го правиш.

Горещо препоръчваме да си го отгледаш сам - първо, хич не е сложно, и второ - що пък да не събудиш детето в себе си. Трябват ти пликче семена (има и био в магазин Zoya например), парче стара памучна тениска или нова домакинска гъба. Натъпкваш парчето плат или въпросната гъба в плитък съд, навлажняваш го добре и пръсваш семенцата отгоре. После внимаваш да са постоянно влажни и на сравнително топло, за да обереш скоро плодовете на труда си. А именно - крехки зелени стъбълца и листа, които да поръсиш в салата, да накълцаш за екзотичен привкус в майонезен сос или да хрупаш без нищо за повече желязо. Само имай предвид, че кресонът е от фамилията на синапа, та покрай това има леко остър, направо лютичък вкус.

А ето и обещаната салата, която да разхвърляш по чините ето тук. Трябват ти:

4 яйца,
1 маруля,
1 краставица, обелена и нарязана на кръгчета,
1/4 чаена чаша кресон,
150 г кисело мляко,
1 супена лъжица горчица,
2 супени лъжици зехтин,
щипка лют пипер.

Свари яйцата, докато станат умерено твърди, като за целта са им нужни не повече от 4-5 минути. В това време разбъркай киселото мляко, горчицата и зехтина, докато ти се получи гладък сос. Измий марулята, подреди я хубавичко в чиния и метни отгоре й кръгчетата краставица. Върху това зелено канапе сложи обелените и нарязани на четвъртини яйца, омажи ги добре със соса и поръси с лютия пипер, а отгоре, за разкош, разхвърляй стръкчетата кресон. Красиво, а?

Намерихме я на едно от любимите й места - в градинка на Народния. Работи като журналист и вярва във впечатлението от пръв поглед