Макар и да има известни съмнения, поради които пуска по някоя сълза от време на време, лятото все още няма никакво намерение да си ходи. Едно от любимите ни неща около по-топлия климат в летните месеци е изобилието от плодове и зеленчуци - такива, каквито през зимата откриваме само във фризера или благодарение на куп хватки за извънсезонно отглеждане. Освен че обичаме да похапваме пъпеш с лъжица и диня от кората (имаме и още няколко щуротии в репертоара си), обичаме и да се глезим. И едновременно с любовта си към плодовете като съвършено творение на природата, развихме и такава към смутитата - вкусен и лесен начин да похапнеш нещо здравословно, дори и да бързаш към някоя важна среща и да нямаш време да се цапаш в кухнята.
Рецептите за смутита са много и най-разнообразни. Ние си харесахме няколко и с кеф ще ти ги споделим. Ако не си ги пробвал, непременно ги опитай - дори и някоя от тях да не ти е по вкуса, знаеш, че пиеш нещо супер полезно. Ако пък си смути про и имаш някоя голяма кулинарна тайна, смили се над нас и ни я издай на ушенце - ще я пробваме и ще благодарим от сърце. И така, ето какво сме ти подбрали.
Три в едно: авокадо, магданоз и копър
За авокадото сме говорили твърде много, но пък никога
не е достатъчно. Магданоз и копър в пресен вид ще откриеш лесно, а най-добре
ако ги отглеждаш в саксия на терасата или пък можеш да отскочиш до село.
Необходими са ти по половин връзка от двете, едно авокадо и една кофичка кисело
мляко. Смесваш всичко в блендер и добавяш с финес две щипки сол. Воала, готов
си.
Царството на спанака
Полезен е, няма спор - щом и Попай го хапва 24/7...
Набави си около 200 гр. и го почисти добре (а има и измит в пакети в магазина,
ако не ти се занимава да го чистиш). Към него в блендера изсипваш чаена чаша
ягоди, добавяш един банан и лъжичка мед. Вкусотия е, да знаеш!
Ментов вкус
Още ни държи и ни е един от любимите. Та - трябва ти
пъпеш, около една чаена чаша, нарязан. Преди да го пъхнеш в блендера, го сложи
поне за час във фризера - няма да съжаляваш. После с помощта на кухненски робот
(каквото режещо имаш под ръка) го смеси с един банан и десетина листа мента.
Остава да добавиш сока от една ябълка, да им дадеш още малко време да се гушнат
и да го изпиеш с кеф.
Доматено ни е
след като пробвахме и зеленчуковото смути с домат,
краставица и червена чушка. Почистваш по един брой и от трите (краставицата да
е по-малка), сипваш им отгоре три супени лъжици кисело мляко, сока от един
лимон, 75 мл. сок от ябълка и 100 мл. сок от моркови. И го консумираш веднага.
Ама веднага, защото ще го изпием ние!
Храна за зайци
Да, ама не. Марулята, за твоя изненада, е супер за
смути. Трябват ти около 200 гр., които измиваш, отцеждаш добре и накъсваш на
едри парчета (не, не ги режи с нож - окисляват се). Метни им чаена лъжичка сол
и една супена зехтин и им дай жега. Когато са добре разбити, сервирай в чаша с
резенче репичка и лист маруля. Да ти е сладко!
За финал не забравяй, че е хубаво смутито да се пие веднага след приготвяне. Към рецептите можеш да добавиш и по нещо от теб - било ядки, кълнове или други полезни нещица. И като откриеш нещо ново и невероятно - сподели го с нас, де!
Фотография iStock/Guliver
Още любопитни и полезни статии:
- Празник на българския вкус в BILLA със специална селекция от местни продукти
- Fanta® и Warner Bros Pictures обявяват партньорство по случай премиерата на филма „Бийтълджус Бийтълджус“
- 5 любопитни факта и подходящите храни за финалите на европейските първенства по футбол
- Защо „стампот“ е важен за Евро 2024?
- 5 тайни на безупречния френски стил
- BILLA България получи най-високото отличие за социална отговорност на VI Progressive Awards 2024
- Мултидисциплинарният фестивал Ritual Gatherings акостира на Южното Черноморие за 6-то поредно издание
- eMAG пуска Genius абонамент в България с безплатна доставка и ексклузивни оферти
- Основно ръководство за покупка на лентов шлайф
- Starbucks България прави още една важна стъпка към ефективно опазване на околната среда
Коментари