Спаначена фритата

icon
Sofialive.bg

Кулинарно произведение, което няма да те остави равнодушен - просто ще искаш да хапваш от него през целия ден. Леко и приятно, идеално за сезона. Ето стъпките към спаначената фантазия!

Какво ти е нужно:
зехтин - 2 с.л.
лук, нарязан на ситно - 150 гр.
бейби спанак - 100 гр.
сол, черен пипер - на вкус
моцарела (или френско козе сирене, бяло саламурено сирене, синьо сирене) - 100 гр.
яйца - 8 бр.
чедър, настърган (или кашкавал, гауда) - 150 гр.

Начин на работа:
Това ястие се започва на котлона и се завършва във фурната, т.е е добре да имате тиган със стоманена дръжка, който можете да прехвърлите във фурната.
Вземи подходящ тиган и загрей 2 с.л. мазнина в него. Задуши лука до златисто (4-5 минути). През това време разбий яйцата в подходяща купичка с помоща на вилица.
След като лука е станал златист прибави спанака и го готви 1-2 минутки или докато не загуби обем. Не го преготвяй, за да не стане на каша.
Прибави моцарелата (или друг вид сирене по избор), яйцата, сол и пипер и разбъркай добре. Остави яйцата да започнат да се готвят без да ги бъркаш повече. Когато вече са стегнали наполовина, но най-горния слой е все още течен поръси фритата с настъргано сирене и я прехвърли в предварително загрята на 200С за около 10 минути.
След 10 минути провери фритатата - ако са се стегнали яйцата и сиренето отгоре се е запекло е готова. Извади я от фурната, нарежи я на парчета и натам вече знаеш какво да правиш.

По рецепта на майсторите от Amuse Bouchе

Обича мечки, бяга от стандартното черно и най-много й отива усмивка в комбинация с къси панталони