Три седмици и половина

icon
Sofialive.bg

„Портокалка" звучи доста безобидно, но всъщност е вид аперитив, който от раз маха главата. Приготвя се от портокалови кори, силна ракия, бяло вино и много захар, като съотношението е въпрос на вкус (което всъщност най й харесваме). Някои добавят и пръчици канела, за да е още по-ароматна, но ние я предпочитаме без нея. Ето и рецептата:

корите от 7-8 портокала,
1/2 л силна ракия (по възможност да не е плодова),
2 л бяло вино,
1/2 кг захар.

Първо нарязваме корите, натъпкваме ги в една бутилка и ги заливаме с ракията. Въоръжаваме се с търпение и изчакваме две седмици, след което отцеждаме течността и я филтрираме - през филтърна хартия, която сгъваме на четири и я правим на фуния, или през намокрена и сгъната на две марля. После я смесваме с виното, в което предварително сме разтворили захарта, и разбъркваме няколко пъти, за да няма после хър-мър. Изчакваме още седмица и половина, след което си викаме „наздраве".

Текст Милена Гелева / Фотография Васил Танев

Спечели ни с бохемски, леко пропаднал вид, а после разбрахме, че си пада и по писателите от бийт поколението