Агресивно прозяване

icon
Sofialive.bg

Слънцето грее, пернатите ни приятели се разпяват, дните стават по-дълги и сезонът на открито започва. Пролетта е тук, няма спор, но не всички се чувстват добре от този факт. Ние не спираме да се прозяваме и да мрънкаме, че ни се спи, затова си направихме домашното, което ще споделим и с теб. Оказва се, че за доста хора това е сезон на натежали крайници и пристъпи на прозяване, особено след минаването към лятно часово време. Така наречената пролетна умора е нормална реакция към промените в природата. Също като животните, метаболизмът и хормоналните нива на човек са в унисон с външни фактори като светлина и температура. Когато навън е тъмно и студено - тялото се предпазва. Основната температура на тялото ни през зимата е една идея по-ниска отколкото през лятото, което съответно забавя метаболизма и така тялото влиза в нещо като мини хибернация. През тези месеци то произвежда повече мелатонин (хормона на съня), което води до постоянното чувство, че ти се спи или си уморен.

tired image

Но когато настъпи пролетта, носейки със себе си по-продължителни часове с по-силна слънчева светлина, тялото ти трябва да се настрои. Телесната температура се вдига. Кръвоносните съдове се разширяват, кръвното налягане намалява, а светлината кара тялото ти да отделя повече от “активния“ хормон - серотонин. Но тялото ти не може да се адаптира към всичко това за една вечер, а по-скоро за нещо тип 2-3 седмици. Други фактори, освен процесите във вегетативната нервна система, също могат да допринесат за пролетната летаргия. Инфекциите са често срещани при смяната на сезони. Големите разлики в температурите през деня и през нощта допринасят за натиска върху кръвоносните съдове и кръвообращението. В зависимост от климатичните условия, пролетната умора и смяната на часа може да съвпаднат. Личните навици също играят важна роля, например как организираш деня си. Симптомите могат да варират значително, като най-честите оплаквания са умора, световъртеж, раздразнителност, главоболия, лека чувствителност към промените във времето и понижено настроение. Най-податливи са възрастните и немощни хора, жени и хора с нестабилно кръвообращение, както и тези, които са правили от малко до никакви физически упражнения през зимата.

run image

Ако страдаш от пролетна умора има как да облекчиш симптомите по много прости начини. Можеш да действаш превантивно, знаейки че светлината стимулира произвеждането на серотонин - прекарвай повече време навън. Сауна, хидротерапия или контрастни душове могат да помогнат за стабилизирането на циркулацията и за укрепването на кръвоносната система, така че да е по-малко податлива на температурните колебания. Активните упражнения също са винаги добре дошли. Правилното хранене е ключово, яж повече свежи плодове и зеленчуци, които ще дадат на тялото ти допълнителна порция витамини и минерали. Течности! Течностите също помагат да предотвратиш част от симптомите, пий много водата защото тя ще подготви тялото ти за пролетта отвътре навън. Малки неща също помагат, като например излизане на чист въздух по-често докато си на работа, това може да ти спести и следобедното кафе, защото ще те освежава по-често и ефективно. Тези неща ще помогнат в някои случаи много, а в други по-малко. Единственото, което ти остава да направиш е да дадеш време на тялото ти да се адаптира, карай го спокойно, не си давай зор и няма да усетиш кога ще отшумят симптомите. Всичко е в реда на нещата, тялото ти просто е изкарано от обичайния си ритъм.

Познава, че някой е влюбен по миризмата и е сигурна, че миглите на бога на любовта са сърца