Апетитни кашкавалки у дома - ето тайната съставка

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

прясно мляко - 200 мл

кисело мляко - 50 г (2 с.л.)

яйца - 2 бр

олио - 5 с.л.

сол - 1 ч.л.

захар - 1 с.л.


суха мая - 7 г

брашно - 550 - 580 г

краве масло - 50 г

кашкавал - 250 или 300 г

 

Начин на приготвяне:

1. Пресейте 500 г от брашното в купа.

2. Към него добавете солта, захарта и маята.

3. Разбъркайте и направете кладенче.

4. В него сложете олиото, затоплените млека и яйцата без единия жълтък, който слагате за намазване на кашкавалките.

5. Сместа разбъркайте хубаво и след това сложете върху плот, където омесвате тестото с останалото брашно.

6. Тестото за кашкавалки слоете в намазнена купа, покрийте със стреч фолио и оставете на топло да втаса.

7. Без да се премесва, разточете тестото на правоъгълник с размери 35/45 сантиметра.

8. Намажете с мекото краве масло и поръсете с настърган кашкавал.

9. Навийте на руло и след това го нарежете на охлювчета. 

10. Наредете в тава, постлана с хартия за печене.

11. Намажете с отделения жълтък, който е разреден с няколко капки олио и прясно мляко.

12.  Поставете тавата в студена фурна на 180 °C. и печете до зачервяване за около половин час. 

 

Приятен апетит!