Ароматна крем супа от червена леща

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

лук - 2 гл.

чесън - 3 скилидки

моркови - 2 средно големи

зехтин - 80 мл

червена леща - 250 г

черен пипер


сол

червен пипер

доматена сок - 200 мл

захар - 1 щ.

джоджен

лют червен пипер - 1/2 ч.л.

 

Начин на приготвяне:

1. Запържете в 60 мл зехтин, ситно нарязаните лук, чесън и моркови за 5-6 минути.

2. Червената леща измийте добре и оставете в топла вода, поне за 15 минути.

3. След което я сложете в тенджерата.

4. Долейте топла вода и оставете да ври на среден огън до готовност.

5. Подправете с изброените подправки, без гьозума(джоджен), добавете доматения сок с щипка захар.

6. Оставете за няколко минути да клокне.

7. Още топла супата от леща пасирайте до кремообразна смес.

8. В касерола изсипете 20 мл. зехтин да се загрее, сложете 1/2 ч.л. лют червен пипер да се запържи и полейте върху вече готовото ястие.

 

Приятен апетит!