Баба ми издаде тайната на тези сиренки без мая

icon
Sofialive.bg

Необходими продукти:

яйца - 2 бр.

сол - 1 ч.л.

кисело мляко - 2 ч. ч.

олио - 1 ч. ч.

брашно - 6 ч. ч.

бакпулвер - 15 г (1 1/2 пакетче)


плънка

сирене - 200 г

 

Начин на приготвяне:

1. Натрошете сиренето. По желание може да прибавите към сиренето половин връзка ситно нарязан магданоз.

2. В купа разбийте 1 яйце и 1 белтък (жълтъка заделете за намазване на сиренките).

3. Прибавете солта и олиото и разбъркайте.

4. Започнете да прибавяте брашното, предварително пресято, чаша по чаша като разбърквате след всяка прибавена.

5. Заедно с брашното добавяйте и по малко от бакпулвера.

6. Последната чаша от брашното поръсете на работния плот и доомесете тестото с ръце.

7. Получава се много меко тесто, което веднага разделете на 12 равни части.

8. Всяка от тях разтеглете с пръсти върху набрашнена повърхност на малък кръг.

9. В центъра сложете по 1 супена лъжица от натрошеното сирене.

10. Затворете краищата като притескате с пръсти във форма на елипса.

11. Наредете закуските със сирене в тавите на разстояние една от друга и ги намажете със смес от жълтък и 1 лъжица олио.

12. Поръсете сиренките със сусам, маково семе или някаква суха подправка като риган, мащерка или ронена чубрица и сложете да се пекат в загрята до 180 градуса фурна с вентилатор за 20 минути, до златист загар.

 

Приятен апетит!