Баба ми разкри тайната за тази питка със сирене

icon
Sofialive.bg
Източник: harryandlexy.com

Необходими продукти:

брашно - 500 г

яйца - 1 бр.

прясно мляко - 200 мл

захар - 1 ч.л.

сол - 1 ч.л.

мая - 1 пак суха


олио - 2 с.л.

кисело мляко - 2 с.л.

сирене

кашкавал - за плънка

масло - за намазване

жълтък - 1 за намазване

 

Начин на приготвяне:

1.Приготвяме маята, разтворена със захарта в затопленото мляко.

2.С една лъжица брашно разбъркваме и оставяме да се надигне.

3.В пресято брашно правим кладенче, в което слагаме яйцето, солта олиото и киселото мляко.

4.Добавяме кваса и омесваме меко тесто за питки.

5.Оставяме да удвои обема си, след което разделяме на 4.

6.Три от парчетата разточваме на 0.5 см кори, между които намазваме с масло и натрошаваме сирене (или кашкавал).

7.След това разточваме и режем на 8 триъгълника, които заплитаме.

8.Последната кора разточваме на кръг, намазваме с олио и поръсваме със шарена сол.

9.Навиваме на руло и я слагаме като охлюв в средата.

10.Обикаляме я с усуканите триъгълници.

11.Оставяме да втаса и намазваме с размит в мляко жълтък.

12.Печем до готовност красива усукана питка със сирене.

 

Приятен апетит!