Бабина рецепта за най-вкусната леща яхния - тънкостта е в тази съставка

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Приготвя се за 50 минути и стига за 4 порции.

Необходими продукти:

леща - 1 купичка (аз избирам най - ситната и най - тъмна)

лук - 3 големи глави

моркови - 2 големи

чесън - 4 - 5 големи скилидки

чушки - 1 червена


домати - 3 с.л. от консерва (на парченца)

сол - 1 ч.л. равна

чубрица - 1 ч.л. с куп

джоджен - 1 ч.л. с куп

ЗА ЯХНИЯ

червен пипер - 1 с.л. с връх

брашно - 4 с.л.

олио

 

Начин на приготвяне:

1. Настържете или нарежете на дребно морковите и ги запържете в тенджерката, в която ще варите лещата, за кратко.

2. Сложете лещата при морковите да се вари в 3.5 пъти повече вода.

3. След 15 мин. добавете нарязаните лук и чушка със солта, джоджена и чубрицата.

4. Когато е почти готова, добавете доматите за 10-на минути.

5. Ако предпочитате лещата на яхния, запържете брашното и пипера за 3-5 мин.

6. Добавяйте от супата и бъркайте постоянно, за да се разтвори брашното.

7. Пет минути преди края нарежете чесъна на ситно и го добавете към вашата супа от леща.

 

Приятен апетит!