Бърз сладкиш с тиква и вишна - истински коктейл от витамини и много полезен при отслабване

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Днешната рецепта е за десерт, на който няма да можете да устоите - сладкиш с тиква и вишни. Според д-р Соколов, специалист диетолог, тиквата е изключително полезна за нас, тъй като съдържа 90% вода, а освен това е и богата на микроелементи, които правят организма ни здрав. Едни от тях са магнезий, калий, калций, фосфор и натрий. "Да не забравяме, че в него се съдържат и витамините А, Б1, Б2, Б12 и дори Ц", добавя още лекарят.

Необходими продукти:

тиква - 1.5 ч.ч. печена пасирана

захар - 1/2 ч.ч.

олио - 1/2 ч.ч.


бакпулвер - 1

канела - 1 щипка

ванилия - 1 бр.

брашно - 1.5 ч.ч.

вишни - по желание

 

Начин на приготвяне:

1. Смесете чаена чаша и половина пасирана печена тиква с половин чаша захар, 1/2 чаша олио, 1 бакпулвер, щипка канела, 1 ванилия и разбъркайте добре.

2. Сместа шупва от бакпулвера.

3. Към нея добавете чаша и половина брашно.

4. Бъркайте отново с вилица до гладко кексово тесто.

5. Изсипете в обилно намазана с масло тава с диаметър около 35 см.

6. Отгоре подредете вишни без костилки.

7. Печете на 180°C до суха клечка.

8. Готовият тиквен сладкиш поръсете с малко пудра захар.

 

Да ви е сладко!