Черната дупка

icon
Sofialive.bg

Абе, каквото и да си говорим, супер рядко се сещаме за природата и неизбежното й разрушение от самите нас. Особено в България. Защото в Германия, например, поне боклукът си изхвърлят разделно (а навярно правят и куп други неща по темата). И не само това, ами и глоби имат. И на вратата ти идват. Вкъщи. Ще кажеш, че може и по-зле. Да, може. Но ако все се сравняваме в онези, които са по-зле, просто няма начин да станем по-добре.

И така, всичките тия размисли и страсти са по повод ежегодния Международен ден за опазване на озоновия слой, който е точно днес - 16 септември. Ако си запознат, поздравления. Но ако за теб озонов слой е нещо от учебниците, чети внимателно, защото пряко те касае.

Озоновият слой защитава живота на Земята. Така, както корубата на костенурката я защитава от останалия свят. Той е единствената покривка на планетата, която поглъща UV лъчите (ултравиолетовата радиация), които увреждат живите организми. Включително и теб.

Озонова дупка image

За първи път изтъняване на озоновия слой се наблюдава през 1970 над Антарктида, където от 15-я до 21-я километър загубата на покривката е 95%. През годините казусът се разчува и през 1985 е подписана Виенската конвенция за защита на озоновия слой, а през 1987 - Монреалския протокол за веществата, които нарушават озоновия слой. От тогава човешкото здраве (би следвало) да бъде цел номер едно и следват ограничения за основните вещества, които предизвикват проблема. Действия по решаването на екологичния казус са предприели 190 страни, сред които и нашата (в Монреалското споразумение от 1991).

Управниците трябва да си вършат работата, то е ясно. Но отговорност носим и ние. Една от основните причини за ситуацията е употребата на веществата хлор и бром, чиито източници са фреоните и халоните. Или на български език - ако искаш да удариш едно рамо на Земята и да не я погребеш преди себе си, по-добре замени пръскащия се дезодорант с рол-он, помисли за по-естествени методи за почистване на дома (в Интернет има куп DIY рецепти за препарати, които са супер ефективни и не носят вреди на здравето ти) и помисли има ли начин да подпомогнеш спирането на изсичането на горите (има куп природозащитни организации, а горските масиви са от голямо значение в случая).

Още няма три, но говори като за трима