Десерт с шоколад и череши

icon
Sofialive.bg
Източник: Pixabay.com

Необходими продукти:

шоколад - 25 г за разтапяне (мин. 50% какао)

краве масло - 25 г (на стайна температура)

бадемово брашно - 40 г

захар - 15 г

яйце - 1 бр. (М или L)

ванилия - 1 прахче, 2 г


череши - 4 бр. + за декорация

шоколадови бонбони - 2 бр. (с кремообразен пълнеж)

 

Начин на приготвяне:

Настържете шоколада на фино ренде или го пуснете да се смели в блендер. Разтопете маслото заедно със шоколада и захарта на водна баня. Оставете шоколадовата смес леко да изстине и добавете яйцето, като разбивате добре до хомогенност.

Идва ред да сложите ванилията и бадемовото брашно и хубаво да разбъркате.

Сипете сместа в малка формичка сърце, намазнена и поръсена с какао. Количеството изглежда малко, но е достатъчно за един споделен десерт за двама.

Размерът на формичката сърце е 10/10-11 см. измерено в по-широката част на сърцето. Дъното е откопчаващо се.

Боднете двата бонбона в средата а отстрани сложете обезкостените череши, притиснати, за да потънат леко навътре.

Интересният момент тук е, че аз правя този десерт на пара - 20 минути в уреда и е готов. Ако искате, може да го печете във фурна за по-малко време, но не знам дали шоколадовият десерт ще стане толкова сочен, както когато е направен на пара.

Внимателно отделете от формата и сервирайте още топъл.