Домашна торта по стара рецепта на баба

icon
Sofialive.bg
Източник: supichka.com

Необходими продукти:

яйца - 6 бр.

олио - 1 ч.ч.

кисело мляко - 1 ч.ч.

захар - 1ч.ч

бакпулвер 10 г

амонячна сода - 1 пак.


брашно - 3 ч.ч.

какао - 3 с.л

ЗА СИРОПА

вода - 1/2 ч.ч.

захар - 1/2 ч.ч.

ЗА КРЕМА

яйца - 3 бр.

мед - 2 с.л.

брашно - 5 с.л. с връх

ванилия - 1 бр.

прясно мляко - 1 л

захар - 1 ч.ч.

масло - 125 г краве

прясно мляко - 5 с.л.

 

Начин на приготвяне:

Разбиват се яйцата със захарта.

Прибавяме олиото, киселото мляко с разтворените в него амонячна сода и бакпулвер, ванилията и най-накрая - постепенно брашното. Разбиваме добре.

Разделяме сместа по равно в 3 съда.

В единия от тях добавяме и 3 с.л. какао + 5 с.л прясно мляко или друга течност и разбиваме добре. Печем тортените блатове в тавичка с дм 22 см в предварително загрята фурна на 180 °C с вентилатор за около 20 минути.

Сиропът, приготвен от вода, захар и ванилия, се вари до намаляване на половина на обема на водата.

Блатовете се сиропират с изстинал сироп.

Приготвянето на крема за торта започва със загряване на 800 мл от млякото и захарта - до пълно стопяване на захарта.

Разбиват се яйцата, прибавя се медът, брашното и ванилията. 200 мл чаша от мляко се добавя към сместа и се бърка, докато стане еднородна.

После я прибавяме към останалото мляко и се бърка непрекъснато на слаб огън до сваряването на крема.

Накрая се прибавя и кравето масло.

Блатовете се сиропират със студен сироп, след което се поливат с топъл крем.