Домашни пухкави хлебчета с извара

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

брашно от лимец - 250 г + 3 с.л. пълнозърнесто

сол - 1 ч.л. хималайска

прясно мляко - 130 мл нискомаслено

мая - 1/2 пакетче (около 4 г)

захар - 1 ч.л. тръстикова

извара - 100 г нискомаслена


яйца - 1 бр.

олио - 30 мл

мащерка - 1 ч.л. суха

ЗА НАМАЗВАНЕ

кисело мляко - 1 ч.л.

олио - 1 с.л.

пармезан - за поръсване

 

Начин на приготвяне:

  1. Извадете изварата и яйцето от хладилника поне час, преди да започнете да приготвяте тези диетични хлебчета, те трябва да са със стайна температура.
  2. Разтворете маята и захарта в леко затоплено прясно мляко.
  3. Оставете ги за 10 минути, покрити, докато маята се активира.
  4. Разбийте яйцето и заделете 2 с.л. от него, които по-късно смесете с по лъжица кисело мляко и олио за намазване на лимецовите хлебчетата.
  5. Сложете брашното (250 г) в купа и прибавете към него солта.
  6. Разбъркайте и оформете кладенче, в което прибавете сместа с маята, изварата, яйцето, олиото и лъжица суха мащерка.
  7. Първоначално бъркайте с лъжица, до образуването на топка тесто.
  8. След това доомесете тестото с останалото брашно (3 с.л.).
  9. Готовото лимецово тесто поставете в купа, покрийте с фолио за свежо съхранение и оставете да втаса за около час.
  10. Времето за втасване е ориентировъчно и зависи от температурата в помещението.
  11. След като тестото е удвоило обема си, го разделете на 8-9 части.
  12. С намазани с олио ръце оформете малки топчета.
  13. Наредете хлебчетата в тава, покрита с хартия за печене и оставете отново да втасат за още 30 минути.
  14. През това време загрейте фурната на 180 °C.
  15. Преди да сложите хлебчетата да се пекат, ги намажете със смес от яйце, кисело мляко и олио и поръсете с малко пармезан или семена по избор.
  16. Готови са за около 20 минути, но ще познаете по апетитната препечена коричка и аромата на прясно изпечен хляб, който се носи в кухнята.