Дзен хватки

icon
Sofialive.bg

От време на време ти пускаме по някое вкусно изкушение и ти разкриваме тънкостите в приготвянето на готини коктейли, но за чай не сме си говорили отдавна. Този път сме решили да те хвърлим право в дълбокото при дзен историите и истински здравословните измислици на природата. Главният герой днес буквално ще ти разкърши сетивата, защото е не кой да е, а чаят на чайовете - матча.

Чай Матча image

Матча е фино смлян висококачествен зелен чай, около който се върти цялата японска чаена церемония. Всъщност, методът за приготвяне на прахообразен чай се пренася в Япония от Китай през 1191, заедно с дзен будизма, благодарение на монаха Еисай. Както сам можеш да пресметнеш, историята на матча е многовековна, а значението му не е избледняло през годините. Дори напротив - той се смята за водещата гореща напитка за 2015 и определено има защо. Матча има ободряващо действие и световните тенденции показват, че все повече се предпочита пред кафето и останалите енергизиращи напитки, поради своята елегантност. Чаят съдържа повече антиоксиданти от суперхрани като боровинките, спанака, плодовете годжи бери и други. Също така има високо съдържание на хранителни вещества, засилва метаболизма и умствената дейност и има отношение към нивата на холестерола и стреса.

Чай Матча image

Част от позитивите от приема на матча да се дължат на факта, че при консумация се поглъща самото растение. Чаят се прави от стрити листа тенча, които дори в Япония са твърде редки за продажба. Ако решиш да предизвикаш себе си, можеш да си приготвиш два вида - усуча или койча. Усуча е по-евтиният вариант, при който листата тенча са на по-малко от 30 години. Резултатът е рядка течност с по-светъл цвят и леко горчив вкус. Последното ще трябва да го изтърпиш, защото истинският чай не се подслажда. Койча пък е гъстият представител, за чиято направа се изисква значително по-голямо количество от финия прах. Използват се по-стари, естествено узрели листа, които са и по-скъпи, поради специфичния начин на отглеждане на растението. Койча се прави с по-малко вода, има консистенция на втечнен мед и е значително по-сладък от усуча. Традиционният японски метод на приготвяне включва купичка и бамбукова бъркалка, но съвремието познава и нови хрумки, като модерното матча лате - чай с мляко.

Чай Матча image

Матча е скъпо удоволствие - в Интернет цената на продукта стига до 70 лв. за трийсетина грама. Доста по-достъпно предложение ще откриеш в Aliexpress.com - 250 грама за около 20 долара. В София пък чай матча в автентична японска атмосфера можеш да опиташ в ресторант Hamachi в Лозенец. Обикновено церемонията се прави в зимната градина, заради по-голямото пространство. Ние обаче те съветваме да си резервираш и стаята татами, където ще можеш да хапнеш на пода и да се потопиш в магията на японските традиции


Текст Деяна Узунова

Малко е крайна - обикновено е в нещо по-спортно, но си пада и по рокли от 20-те