Есенен ябълков сладкиш само за ценители

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

ябълки - 4 бр.

яйца - 4 бр. (може и 3, ако са големи)

захар - 1 ч.ч.

кисело мляко - 1 ч.ч.

сода бикарбонат - 1 ч.л.

брашно - 2 ч.ч.


мазнина - 50 г по желание (олио, масло, кокосово масло и т.н.)

сол - 1 щипка

ванилия - 1

канела - 1 ч.л.

орехи - 1 ч.ч.

захар - 1 ч.ч. за карамелизиране

 

Начин на приготвяне:

1. Прави се карамел от 1 чаша захар и се изсипва във формата за печене, да изстива.

2. Докато това става, се забърква сместа за тестото.

3. Слагат се заедно яйцата, захарта, ванилията, щипка сол и се разбиват на пухкава пяна.

4. Добавя киселото мляко, където е “загасена” содата, и отново се разбива леко.

5. Добавя се постепенно брашното и мазнината.

6. Щом всичко е смесено добре, идва ред на пълнежа за ябълковия сладкиш.

7. Ябълковият сладкиш се пече на 180´C за около 35-40 минути. 

8. Преди да обърнете есенния сладкиш, го оставете за около 30 минути да се охлади.

9. Остава само да си приготвите подходяща чиния за обръщане и сте готови.

 

Приятен апетит!