Ето как да направим перфектния сос за салата Цезар

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock/Guliver

Необходими продукти:

майонеза - 2 с.л. (Light Hellmann`s)

дижонска горчица - 2 ч.л.

чесън - 2 скилиди, пресован

лимон - сок от 1/2 голям лимон

сол - 1/2 ч.л.

черен пипер - 1/2 ч.л.


зехтин - 30 мл

пармезан на люспи или настърган - 1/2 ч.

САЛАТА

зелена салата - 1 бр. или кафява

авокадо - 1 бр. , средна големина

чушки - 1/2 бр. зелена или жълта

домати - 2 бр., обелени

фета - 50 г сирене (по избор е)

червен лук - 1 гл.

 

Начин на приготвяне:

В купата на процесора се слагат лъжиците майонеза, горчицата, скилидите пресован чесън, 1/4 от сока на лимона, сол и прясно смлян черен пипер.

Продуктите се разбиват на няколко пулсации до крем.

Много бавно започва да се излива зехтинът, като през цялото време на наливането му сместа се разбива.

Накрая се прибавя настърган пармезан и отново се пуска на няколко пулсации.

Изважда се и се опитва на вкус, ако е необходимо се добавя още малко сол, но много внимателно, защото пармезанът е солен и може още малко лимонов сок. Сосът е готов за ползване.

Може да се ползва и кафява салата, накъсва се на парчета.

Поставя се в купа.

На дребни кубчета се нарязва авокадото.

Доматите се обелват, отстранява се водната им част и месестата се нарязва на парчета.

Чушката се нарязва на малки парчета.

Червеният лук се нарязва на тънки филийки.

По избор може да се добави настъргано сирене Фета, но аз го пропуснах съвсем определено, не е необходимо, но това е мое виждане.

Всички продукти се прибавят съм зелената/кафява салата и се разбъркват.

Отгоре се излива сос Цезар, количеството е по желание, и се хвърлят люспи от пармезан.