Физическо възпитание

icon
Sofialive.bg

Представи си изумлението на д-р Търнополски от университета „Макмастър" в Онтарио, когато установил, че онези от подопечните му мишки, които най-редовно блъскат във фитнеса, побеляват по-късно от мързеливците, скътали се в ъгъла. Нещо повече - при тези, които по рождение са прецакани от гена на преждевременното стареене, спортът укротява процеса до нормалната му скорост. 

Изследването е публикувано в изданието на американската Национална академия на науките и в описания експеримент мишоците започват тренировки веднага щом чукнат третия си месец (което се равнява на 20 човешки лета). След като три пъти седмично бягат като луди по 45 минути в колелото, на осмия месец (за тях - достолепна възраст) храбрите атлети са с мускули, сърца и мозъци като в най-добрите си години, пардон - месеци. 

Учените още не са сигурни каква е работата, но подозират някакъв протеин, който се отразявал чудесно върху метаболизма на клетките. Докато всичко се изясни, не ни остава друго, освен на свой ред да спринтираме към спортната площадка. Или най-малкото - дотам.

Харесва Спилбърг, Лукас и Скорсезе, би се облякъл като пират и учи режисура „извън България”, но не каза къде