Хрупкави картофи с пармезан

icon
Sofialive.bg
Източник: iStock

Необходими продукти:

пресни картофи - 1 кг

сода за хляб - 1 ч.л.

пармезан - 100 г твърд

чедър - 100 г твърд

мащерка - няколко клонки прясна

сол - на вкус


червен пипер - 2 ч.л.

масло - 50 г

чубрица - 1 ч.л.

черен пипер - 1 ч.л.

копър - 1 връзка пресен

олио - 20 мл

 

Начин на приготвяне:

В дълбока тенджера се слага вода до половината, малко олио и 1 ч.л. сода за хляб.

Тя се слага, за да извлече нишестето от картофите и те да станат хрупкави при печене. Оставя се да заври.

През това време картофите се обелват и се нарязват на еднакви кубчета.

Когато водата заври, картофите се слагат да заврат, като трябва да внимавате да не ги преварите.

След като са готови, се отцеждат и се прехвърлят в тава.

Слагат се подправките, настъргва се по малко от двата вида сирене, добавя се маслото и всичко се разбърква добре.

Слагат се да се пекат на 180 °C, като от време на време апетитните печени картофи се разбъркват за около 30-40 минути.

Накрая се поръсват с пресен копър, нарязан на ситно.

Идеално мезе за бира са тези хрупкави пресни картофи с пармезан и чедър.